Hodnocení deklarace

14. kvě 2017 14:05 #46 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Hodnocení deklarace
Průběžně se to opravdu asi nedělá – je to drahé. Spotřebitelské testy obvykle dopadnou, že žádné krmivo není špatné. Otázkou je co se hodnotí a jak. Někdy mám pocit, že hodnotitelé nechtějí naštvat výrobce nebo dovozce. Dokonce některé závěry Dtest na krmiva byly uvedeny v pořadu Černé ovce 6.9.2016 (http://www.ceskatelevize.cz/porady/1097429889-cerne-ovce/216452801080906/0/42380-psi-granule/). Stačí se na to podívat a dozvíte se v pořadu, že je jedno jaké granule pes dostane. Já si to nemyslím a zřejmě nebudu sám. Ano, pokud se budou hodnotit jen některé parametry, tak většina krmiv je bude asi splňovat. Ale jsou všechna krmiva stejná a stejně kvalitní? Odpověď bude ne. Rozumně v pořadu hovořila mladá veterinářka.
Ano, alfatoxiny (obecně mykotoxiny) jsou nebezpečné, ale kolik jich musí být. Legislativa bohužel jejich množství nestanovuje. Vyskytovat se mohou jen tam, kde jsou použity určité obiloviny (např. kukuřice – která pro psa není zrovna to pravé ořechové).

Zjistit laboratorně přesné množství masa je velmi problematické. V granulích v podstatě nejde maso, ale o proteiny a především ty živočišné. Pokud jde o maso, tak jej psům dám a nebudu to nahrazovat granulemi. Nechci tvrdit, že nemůže existovat pes vegetarián, ale za celou dobu co mám a cvičím psy jsem se s takovým nesetkal.

Výrobce je sice legislativně vázán uvádět pravdu, ale je to vždy tak? Podívejme se do nedávné minulosti, kdy výrobce např. deklaroval (ze zákona má pravdivě), že jeho maso je 100% . nezávadné. Ale, skutek utek. Maso obsahovalo salmonelu. Bohužel to není jediný případ. Takže by mělo platit důvěřuj, ale prověřuj. Žádné kontrolní orgány neustále nedohlíží na kvalitu všech krmiv. Obvykle to chodí tak, že se jedná až a upozornění.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

14. kvě 2017 13:20 - 16. čvc 2018 10:28 #45 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Hodnocení deklarace
Už jem uvedl, že Neregistrovaný má někdy zvláštní názory a s mnoha nelze souhlasit. Bohužel je také dosti negativistická.

Sama píšete " jaké laboratorní testy ? Nic takového žádný advisor nedělá. V labce zjistí proteiny atd." Jaký je rozdíl mez slovy laboratorní a ležérním v labce? To co se v laboratoři testuje je odvislé od zadavtele. Rozbory nejsou levné.

Samozřejmě, že jsou povoleny určité odchylky. Je to nutné, protože jakýkoli laboratorní test má určitou procentní chybu výsledků. Také je problém zajistit vždy 100% stejné složení surovin. Odchylky musí být tedy umožněny. Když budete doma dělat např. buchtu, tak asi těžko zajistíte, aby vždy byla 100% stejná - i když dodržíte recepturu.

Poznámka administrátora o výrazech "meal - meat" je správná. Bohužel se toto vyskytuje. Zda je to záměr nebo omyl těžko říci.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

14. kvě 2017 13:05 #44 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Hodnocení deklarace
Jen stručně. Podívejte se do učebnic lékařských a frama fakult. To, že se to dosti píše, nznamená, že je to správně.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

13. kvě 2017 20:20 #43 od Tereza
Odpověděl Tereza pro téma Hodnocení deklarace

modelik napsal: Jako bílkoviny lze označit část proteinů, ale ne všechny proteiny. Pojem bílkovina je z tohoto pohledu podřazený název proteinů. Název bílkovina je neodborný název a neměl by se používat (ale používá – jen některé odborné texty si na to dávají pozor).


Nemaťte čtenáře. Které odborné články si dávají pozor aby nepoužívaly výraz bílkoviny? Proč by se neměl používat? Co to znamená, že bílkovina je podřazený název proteinů?

"Bílkovina je podřazený název proteinů" - k tomuto tvrzení jsem našla stránku ve které je uvedeno toto: “všechny zde zveřejněné referáty jsou vlastní zápisky ze sešitu”.

Pojem “bílkoviny” najdete v populárních i odborných článcích. Jen se rozhlédněte na webu.

Pokud vás zajímá co bílkoviny neboli proteiny jsou, přečtěte si tento popis -

http://www.studiumbiochemie.cz/prirodni_latky_bilkoviny.html

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

12. kvě 2017 13:42 #42 od Neregistrovaný
Odpověděl Neregistrovaný pro téma Hodnocení deklarace
Modelik: jaké laboratorní testy ? Nic takového žádný advisor nedělá. V labce zjistí proteiny atd. , ale to je vše a nikdo to nedělá. Nedělá. Zapište si to za uši. Akorát se občas zkontrolují plísně a zda čísla v analýze sedí. Nic víc. A i to může být celkem jedno. Analýza má ze zákona povolené odchylky a docela veliké.

Administrator: údaje výrobců jsou ok, pouze složení a analýza je pravda, jasně že dle toho se řídíme, ale tady se píše občas meal - meat špatně. To pak Acana z regionálních kanadských :-) surovin made in Kentucky vypadá jako přepychové jídlo a ono houby..

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

12. kvě 2017 12:31 #41 od redakce
Odpověděl redakce pro téma Hodnocení deklarace

modelik napsal: Například krmiva hodnotíte podle etiket nebo údajů výrobců (i když něco i přepočítáte), ale ne podle testů skutečných krmiv a to je bohužel dosti rozdíl. Takové hodnocení není objektivní protože vychází jen z údajů výrobců (ty nemusí být správné) a ne podle skutečných laboratorních testů. Uvádět hodnocení hvězdičkami (jako to dělají světově uznávaná sdružení, která testují krmiva) je zavádějící (sdružení testují, ale Vy netestujete) a evokuje to hodnocení oněch sdružení.


Objektivní testování krmiv na základě laboratorních rozborů jednotlivých složek v něm, by bylo ideální. Bohužel nevíme o nikom, kdo by průběžně hodnotil krmiva na základě takových testů.

Největší spotřebitelská organizace v Německu Stiftung Warentest testovala v roce 2016 23 suchých krmiv ( Chappi, Bozita, Aldi Bosch, dm, Edeka, Frolic atd.) a tam “bodovala” především krmiva s obilovinami. Předchozí test u téže organizace byl v roce 2010. V Česku prováděl časopis dTest testování granulí pro psy v roce 2016 a předtím v roce 2006. V českém dTestu 2016 bylo hlavním kritériem jak které granule odpovídají doporučením FEDIAF a také AAFCO ohledně základních živin, minerálů a vitamínů.

Nehodnotil se původ živin, obsah a kvalita surovin či obsah těch denaturovaných, ani použití umělých aditiv a nežádoucích chemikálií (s výjimkou aflatoxinu obsaženém v krmivech s obilovinami). Dle vyjádření dTestu přesné množství obsaženého masa ani laboratorně zjistit nejde. Přestože nejvyšší dvě příčky získala krmiva s vysokým obsahem masa, srovnatelné výsledky obdržely i veganské bezmasé granule.

Na druhé straně existuje několik zahraničních webů, kde jsou krmiva hodnocena na základě výrobcem deklarovaného surovinového a výživového složení. Právě tyto portály byly pro nás inspirací. My hodnotíme krmiva dle složení a hvězdičky používáme pro jejich přehlednost. Nejsme prodejci ani zástupci nějaké značky - krmiva hodnotíme objektivně a nestranně .

Hodnocení krmiv na základě deklarovaného složení je založeno na tom, že výrobce je legislativou zavázán pravdivě uvádět složení surovin a analytický rozbor živin. Česká i Evropská legislativa jednoznačně určuje, že složení receptury musí odpovídat deklaraci na obalu a naopak, co je deklarováno, musí být obsaženo v receptuře. Dodržování těchto ustanovení je pod neustálým dohledem jak českých, tak i evropských kontrolních orgánů.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Není povoleno: vytvoření nového téma.
  • Není povoleno: odpovídat.
  • Není povoleno: upravovat zpávu.
Moderátoři: redakce