Hodnocení deklarace

28. dub 2017 21:34 #28 od Neregistrovaný
Odpověděl Neregistrovaný pro téma Hodnocení deklarace
tady máte moučky
http://www.uspoultry.org/ppfc/ppfc_products.cfm

mimochodem, E324 je u nás zakázán, ale jen pro výrobu, rybí moučky se sem hotové v granulích mohou :-)

datablad zde
http://www.norskprotein.no/f%C3%B4r-og-gj%C3%B8dsel/produktdatablad.aspx

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

28. dub 2017 20:57 - 16. čvc 2018 10:31 #27 od redakce
Odpověděl redakce pro téma Hodnocení deklarace
Netroufali bychom si říci, že spotřebitelé si nejsou vědomi, že maso obsahuje více vody než masová moučka. Možná že jenom přesně neví kolik procent vody každá z těchto surovin obsahuje.

My při hodnocení krmiv vždy uvádíme obsahy surovin tak, jak je publikuje výrobce (surové maso, masová moučka, dehydrované maso atd.), přepočítáváme obsah masových surovin a živin na množství v sušině a uvádíme je. To zaručuje objektivní ohodnocení každého krmiva.

Souhlasíme s tím, že surové maso pro psy není masová moučka. Jako takové je také při deklaraci rozlišujeme. Podívejme se ale jaké jsou mezi nimi rozdíly.

Při výrobě masové moučky se z masa oddělí tuk a voda a suchá hmota se pomele na moučku, která nakonec obsahuje cca 9% vody.

I kdyby byla masová moučka ze surovin určených pro lidskou spotřebu, nemůže být takto označována z důvodu toho jakým způsobem je vyráběna.

U masové moučky, stejně jako u masa používaného pro výrobu krmiv si nemůžeme být nikdy jisti jejich kvalitou, která může být dosti rozdílná. V závislosti na tom ze kterých částí těla maso pochází může jeho stravitelnost kolísat v rozmezí až 10% . Tomu, kdo chce krmit svého psa kvalitním masem ze svaloviny nezbývá, než jej krmit doma připravovaným krmivem.

Jak jsme již zmínili v jiném příspěvku, všechny suroviny, včetně syrového masa nebo masové moučky, musí být během zpracování do suchých krmiv tepelně upraveny. Proto musí být z hygienických důvodů i za studena lisované granule zahřáty na minimálně 120 C.

Na rozdíl od masa je masová moučka tepelně zpracována 2x. Mohli bychom se domnívat, že dvojí tepelné a tlakové zpracování maso znehodnocuje více, než jednorázové. Nikde jsme ale nenašli solidní informace o tom, zda to tak skutečně je. Všechny nám známé zdroje hodnotí masovou moučku výživově stejně jako maso.

Pro Neregistrovaný je zřejmě nutriční kvalita masové moučky mnohem horší než maso pro psy. Zajímalo by nás, jaká fakta ji k tomu vedou.

Označování surovin v závorkách je v dnešní době velmi zneužívané. Pro chovatele by bylo přínosem vědět, kde nalezne v češtině oficiální zdroj s informacemi o označování surovin v krmivech. Neregistrovaný, váš odkaz bohužel nevede na zdroj, kde by mělo být označování závorek vysvětleno. Mohla byste zveřejnit ten správný?

Modelik ve svém příspěvku s důrazem uvádí, že proteiny jsou nesprávně uváděny jako bílkoviny. Rádi bychom se dozvěděli proč si to myslí a jaký je podle něj mezi výrazy rozdíl.

První příspěvek Modelika nám připadá jako reklama na v příspěvku uvedenou knihu. Zjistili jsme, že podobných příspěvků se na webu objevilo více. Vzhledem k tomu, že se jedná o prospěšnou knihu, nic proti tomu. Bohužel o Dr. Scottovi jsme nenašli informace ani na zahraničních webech.

Stejné informace jako v knize zájemci naleznou na našem webu vse-o-krmivech.cz zdarma.

Je potěšitelné, že existují dobře informovaní čtenáři, kteří na internetu rozšiřují vědomosti o správné výživě psů a pomáhají jejich majitelům zlepšovat psí stravu. Domníváme se, že dobře míněné a přátelsky podané rady jsou ochotně přijímány. Upozornit jiné na omyl nebo na nové informace a stát si za svým lze i pozitivním způsobem.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

28. dub 2017 20:23 #26 od Neregistrovaný
Odpověděl Neregistrovaný pro téma Hodnocení deklarace
Jistě, že se do extrudéru nehodí celá kráva. Ale nemůžete říct, že se maso nepoužívá, že vždy moučka. Nesmysl. Moučku používá ten, kdo chce ušetřit. Tokoferoly se nekonzervuje, nevydržela by. FEDIAF nevychází z AAFCO, ale z doporučení Národní akademie - NRC 2006. Maso dle našich platných předpisů je tohle, str. 5 : http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:2001L0101:20021127:CS:PDF Nelze říkat, že u granulí nejde o maso, ale o živ. proteiny. Moučka je produkt nanic. Sušené maso má stejně proteinů jako moučka. Tak proč psům dávat něco špatně konzervovaného ? A co říkáte na masový protein, například kachní se používá. Tam máte ještě více proteinů než v moučce, tedy při této logice , nejlepší ? Konzervovaný stejně špatně jako moučka. Tyto věci v pořádných granulích nemají co dělat. Americká krmiva vůbec, tam se do mouček mohou mlít i přejetá zvířata. S požehnáním vlády i AAFCO. To je fakt.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

28. dub 2017 14:51 #25 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Hodnocení deklarace
Pokud myslíte kusy čerstvého masa, tak to se do extrudovaných granulí nedává. Jak by se to tam dalo - jedině jako moučka nebo nějak rozemleté na prášek. Čerstvé maso se tedy musí nejdříve vysušit, rozemlet a potom v extrudéru se vše vyrobí do granulek. Něco jiného jsou granule lisované za studena nebo i pečené. To čím jsou granule konzervovány záleží na výrobci. Slušný výrobce tam nedává neslušné komponenty a snaží se používat pokud to jde nezávadné složky (třeba tokoferoly). Ne všichni výrobci jsou slušní. Máte pravdu, že je vždy nutné znát skutečnou vlhkost produktu. To ne vždy je k dispozici a tak se berou v úvahu běžné hodnoty. Pokud některý výrobce tvrdí, že moučka je maso, tak nemá pravdu. Moučka je vyrobená z masa (u slušného výrobce z kvalitního masa), ale maso to není. Ono v granulích nejde o maso, ale o živočišné proteiny, tuk,sacharidy a další látky. V moučce je jednoznačně vyšší obsah proteinů oproti masu (koncentrace), ale maso je pro psa chutnější. To čím se řídí výrobci krmiv v Evropě je otázkou. Pokud se podíváte na mnoho krmiv, tak výrobci hrdě uvádí, že splňuje požadavky AAFCO i kyž je vyrobené v Evcropě (FEDIAF tam je jen velmi zřídka – na některých německých granulích). Samozřejmě, že požadavky uvedené AAFCO jsou jistým minimem a výrobce to může vylepšit. Ale málokdo to dělá. Pokud srovnáte AAFCO a FEDIAF tak tam až tak významné rozdíly nejsou. Jak by také mohly být, když to vyšlo z AAFCO. V anglickém doporučení je to podobné. Proto zřejmě Dr. Scott uvedl jen AAFCO a dalším se nezabýval. V knize popsal vše velmi dobře a srozumitelně i pro málo zkušeného majitele - a to se cení. Bohužel nechápu co myslíte tímto "Také u nás je maso trošku něco jiné než u nich. Na výběr granulí stačí jen pár pravidel a hledat opravdu maso je hned to první. ". Pokud vememe naše maso, tak to je většinou mnohem kvalitnější než to dovážené, ale je ho málo a je dražší. Větu o pravidlech opravdu nechápu jak to myslíte.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

27. dub 2017 17:06 #24 od Neregistrovaný
Odpověděl Neregistrovaný pro téma Hodnocení deklarace
Čerstvé maso se do granulí dává běžně, do těch slušnějších. Samozřejmě na to musíte mít pořádný extrudér, jako třeba v GA partners v UK. Masová moučka je něco docela jiného. Jako portál zabývající se hodnocením krmiv byste to mohli vědět. Abyste zjistili kolik je masa doopravdy, musíte znát vlhkost granulí. Takže 70% masa a 10% vlhkost, ve výsledku 28% masa v hotových granulích. Pokud byste zkusili 5-6x méně, zapomněli byste , že granule mají vlhkost - nelze odečíst všechnu vodu z kuřete, těch průměrně 8-13% musíte nechat. Moučka má sice více proteinů (dle zákona od 50% výš) , ale musí se vařit pod tlakem min. 20 minut na min. 133°C, pak vysušit a konzervovat. Neexistuje v potravinové kvalitě a tokoferoly se vážně nekonzervuje. Thermox rc liquidem ano. Veliká pochoutka. K čemu taková surovina je ? K ničemu. Jen se tím ušetří. Zajímavé, že tenhle nesmysl, že moučka je maso, hlásají výrobci, kteří moučku používají. Deklarace závorky atd. je přesně tak, jak je uvedeno ve vyhlášce a jiná možnost není. Můžete si to ověřit zde, přímo s pracovníky ukzuz, jako jsem to udělala já. http://eagri.cz/public/web/ukzuz/kontakty/organizace/ a zde máte také označování skupiny a závorek. http://eagri.cz/public/web/mze/legislativa/pravni-predpisy-mze/tematicky-prehled/100050263.html Dr. Scott sice pěkně popsal doporučení AAFCO, ale to platí jen pro krmiva vyrobená za oceánem, nás se netýká. Zde se řídíme FEDIAF. Také u nás je maso trošku něco jiné než u nich. Na výběr granulí stačí jen pár pravidel a hledat opravdu maso je hned to první.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

27. dub 2017 12:10 - 16. čvc 2018 10:31 #23 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Hodnocení deklarace
Je vidět, že majitelé psl nevědí co text na etiketách znamená. Marie správně uvádí, že se jedná např. o 70 % čersrtvého masa použitého pro výrobu granulí apod. Je to běžný fígl výrobců, kteří tak lákají zákazníky na pseudovysoký obsah masa. Na prvním místě uvedou vysoké procento čerstvého masa a spoléhají na to, že kupující neví co to znamená. Bohužel mají pravdu, neboť 90 % kupujících ani netuší co to znamená a co by kvalitní krmivo mělo obsahovat. Pokud je uvedeno nějaké maso a za ním %, tak vždy to znamená použití čerstvého masa na výrobu krmiva. Nic víc nic míň. Je potřeba si uvědomit, že pro výrobu granulí se maso musí vysušit a rázem je procento masa velmi malé - a to výrobce nechce aby zákazník měl na očích. Např ze 70 % to bude přibližně 5-6 x méně sušeného masa. Ale pozor, není to tak důležitý obsah živočišných proteinů. Těch je tam mnohem méně a záleží na druhu masa. Obvykle lze uvažovat cca 50 % živočišných proteinů. Pak je tam tuk, voda atd. Neregistrovaný uvádí možnostri jaké má výrobce v deklaraci. Bohužel to co uvádí není zcela přesné. Výrobce těch možností má mnoho. Je pravda, že existují určité normy, které uvádí jak by to mělo vypadat, ale výrobci se to naučili obcházet, aby jim to vyhovovalo (samozřejmě, že jsou i čestní výrobci). Domnívat se, že lze do granulí dát čerstvé maso je naivní. Vždy je tam masová moučka. Pak už záleží jak je kvalitní. Protože v masová moučka je značně koncentrovaná na proteiny (nesprávně uváděné jako bílkoviny), tak ji stačí méně něž čerstvého masa pro dosažení požadované výživové hodnoty. Ovšem pokud je na etiketě uvedeno maso a výrobky živočišného původu a v závorce upřesněna deklarace např. jehněčí atd.), tak by se měl mít kupující na pozoru co to v tom krmivu vše je. Vždy je potřebné číst naprosto vše a porovnat to s celkjovými hrubými proteiny (sdamozřejmě i další živiny). Zajíma-li Vás problematika krmiv, tak je na truhu vynikající kniha "Krmiva pro psy - Dr. Scott", kde je vše perfektnš popsáno.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Není povoleno: vytvoření nového téma.
  • Není povoleno: odpovídat.
  • Není povoleno: upravovat zpávu.
Moderátoři: redakce