Patří obiloviny do krmiva pro psy?

obiloviny

Obiloviny jsou bohaté na škrob. Obsah škrobu je u jednotlivých obilovin rozdílný. Rozdíly jsou i v sacharidových strukturách. Z toho vyplývá i zřetelný rozdíl v jejich stravitelnosti v tenkém střevu.

Obiloviny obsahují poměrně málo bílkovin (10 - 15%). Složení bílkovinných aminokyselin není pro rostoucí psy a kojící feny optimální. Biologická hodnota obsažených bílkovin je nízká. Mají poměrně výhodný obsah ve vodě ředitelných vitaminů (ve vnější vrstvě) a vitaminu E (v klíčku), na druhou stranu neobsahují všechny živiny a v zásadě je můžeme považovat za akční komponentu dodávající energii.

Stravitelnost jednotlivých druhů obilovin se podstatně neliší. Vliv vaření a mikronizace na stravitelnost je, v případě jejich jemného pomletí předem, nízký. Hrubší částice jsou tráveny hůř.
Při výrobě obilných vloček působící tlak a teplo mění strukturu škrobu a tím se zlepšuje jejich stravitelnost. To je důležité hlavně u kukuřice, jejíž zrno je obtížně narušitelné. Pokud se v krmení používají celá zrna nebo šrot, musí být tepelně zpracovány.

Jak hodnotíme jednotlivé obiloviny a obilné suroviny naleznete dále v článku.

 

Obiloviny, cereálie, obilninyPodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Obecný pojem “obiloviny”, "obilniny", "cereálie" a “zrno” se používá pro jakýkoliv produkt z obilovin včetně pšenice, rýže, ovsa, ječmene, kukuřice atd. Ačkoliv obiloviny jsou velmi častým terčem kritiky, je třeba poznamenat, že to neznamená nutně přítomnost neplnohodnotných složek, neboť pojem obiloviny zahrnují veškeré obilí - od nejlepšího po nejhorší.

Například někteří výrobci kvalitního psího krmiva používání obecnější výrazy, proto, aby neprozradili svůj “tajný recept”. Některá dovážená krmiva obsahující vysoce kvalitní obilí a jsou také označeny pojmem obiloviny jednoduše proto, že v jejich domovské zemi mohou být jiné zákony a jiné zvyky. Na druhé straně tímto pojmem mohou být označeny také krmiva s podřadnými obilnými produkty, včetně některých, které jsou nutričně velmi chudé, zdravotně rizikové (např. obilniny obsahující vysoký obsah aflatoxinů a určené ke krmení hospodářských zvířat) nebo které jsou spojeny s dietní nesnášenlivostí. Díky tomu, že druh obilovin není specifikován, jsou výrobci schopni měnit jejich zdroj podle toho, co je v té době k dispozici.

Vzhledem k tomu, že je nemožné vědět, co se za pojmem obiloviny skrývá, navrhujeme proto předpokládat nejhorší a krmivu obsahující tuto složku se vyhnout. To je důležité zejména pro vašeho psa náchylného k dietní nesnášenlivosti, kde musíme přesně identifikovat a zároveň odstranit každou problémovou složku z jeho krmiva, a to je nemožné, pokud přesně nevíme, co krmivo obsahuje.

 

Krmné obilovinyPodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Krmné obiloviny jsou obecný termín používaný pro obilniny které nesplňují standardní normy stanovené pro lidskou spotřebu. Jejich kvalita a v nich obsažený obsah nutričních nebo zdravotně závadných látek překračuje limity. Ať se již jedná o pšenici, ječmen, kukuřici nebo jiný druh obilnin, krmná kvalita se obvykle používá pro krmení hospodářských zvířat, jako jsou koně, krávy a prasata.

Velká část obilovin je zařazována do krmných obilovin proto, že obsahuje vysoké hodnoty mykotoxinů (některé jsou silně karcinogenní). Informační centrum bezpečnosti potravin o mykotoxinech píše v mnoha článcích a varováních. Z článku o nařízení 1126/2007/ES, kterým se stanovují maximální limity toxinů v kukuřici a ve výrobcích z kukuřice vyplývá, že u krmné kukuřice je limit závadných látek více než 3 x vyšší než u kukuřice určené k přímé lidské spotřebě.

Proto je lépe se krmivu obsahujícímu kteroukoliv krmnou obilninu vyhnout.

 

Vysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Amarant (laskavec, sloní ucho)

Amarant (známý také jako laskavec nebo sloní ucho) je obilovina známá už kolem 8000 let. Semínka amarantu jsou malá asi jako sezamová semínka a zbarvená ve škále od žluté po smetanovou. Chuť laskavce je mezi sladkou a oříškovou.

Amarant má největší obsah proteinů  (bílkovin) ze všech obilovin. Protože neobsahuje lepek je vhodný i pro psy s potravinovou nesnášenlivostí. Obsahuje esenciální aminokyselinu lysin, která se v ostatních obilovinách téměř nevyskytuje. Amarant má také jeden z nejvyšších obsahů vlákniny mezi obilovinami.

Amarant je zdrojem vápníku, hořčíku a kyseliny listové a má z obilovin jeden z nejvyšších obsahů železa. Obsahuje skvalen, nenasycený uhlovodík, který snižuje hladinu cholesterolu a pomáhá v boji proti rakovině. Zjistilo se také, že amarant napomáhá při prevenci hyperglykemie a je schopen mírnit komplikace spojené s cukrovkou.

 

ČirokSurovina průměrné kvality.

Čirok patří mezi trávy a zrna jsou široce používaná v psích krmivech jako levná alternativa tradičních zrn. Čirok má vysoký obsah škrobu a má podobný výživový profil jako kukuřice. Na rozdíl od kukuřice čirok neobsahuje lepek, takže se doporučuje pro psy, kteří jsou náchylní k intoleranci lepku. Řadí se mezi méně hodnotné potraviny, než tradiční obiloviny jako je rýže, oves a ječmen.

 

JečmenSurovina průměrné kvality.

Ječmen v různých podobách můžeme běžně najít v psím krmivu. Vařený ječmen je pro psy lehce stravitelný a poskytuje dostatek vlákniny a několik stopových prvků, selen a měď. Nejlepší formou jsou celá zrna ječmene, neboť tak si zachovává většinu svých živin. U lidí - celiaků, je ječmen díky lepku považován za problematickou složku potravin, takže pokud hledáte bezlepkové krmivo je potřeba se vyhnout jak ječmeni tak i pšenici.

 

KukuřicePodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Kukuřice je v suchých krmivech široce používanou potravinou. Je to kontroverzní surovina s hlasitou kritikou, ale ve stejné míře má i své příznivce.

Mnoho stoupenců kukuřice je uvnitř “zvířecího” potravinářského průmyslu, ale patří k nim i někteří nutriční odborníci. Správně argumentují, že kukuřice je kvalitní, výživný zdroj sacharidů se srovnatelným nutričním profilem jako je oves a ječmen.

Kritici kukuřice tvrdí, že je pro psy hůře stravitelná, a proto je mnohem pravděpodobnější, že povede k potravinové nesnášenlivosti, nebo alergii.

Podívejme se na fakta.

Naproti rozšířenému názoru je kukuřice menší alergen než kuřecí maso. Kukuřice neobsahuje lepek a obsahuje množství kvalitních výživových látek. Aby ale byla pro psa stravitelná, musí být rozemleta na jemnou moučku a tepelně zpracovaná.

Na druhé straně má kukuřice ze všech obilovin nejvyšší glykemický index a zvyšuje nebezpečí obezity a cukrovky. Její bílkoviny mají velmi nízkou biologickou hodnotu. Největší problém u kukuřice ale je, že v naprosté většině se jedná o krmnou kukuřici, která má 3x vyšší limit závadných látek než kukuřice pro lidskou spotřebu. Krmná kukuřice bývá často kontaminována mykotoxiny, které jsou známy jako silné karcinogeny.

Proto stejně jako mnoho odborníků na psí výživu a veterinářů i my doporučujeme se krmivům obsahujících kukuřici vyhýbat a případně ji nahradit krmivy s obsahem jiných obilovin.

Kukuřičné klíčkyVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Stejně jako pšeničné a rýžové klíčky, obsahují kukuřičné klíčky velké množství živin. Kukuřičný klíček je velmi malý a tvoří asi jen 10% z celkové hmotnosti celého zrna. Klíčky obsahují velké množství omega 6 nenasycených mastných kyselin a vitaminů A, E a K. Neobsahují endospermu (zdroj sacharidů a lepku), tak jako celá zrna kukuřice a tudíž je jejich stravitelnost a snášenlivost lepší ve srovnání s celými zrny. Kukuřičné klíčky proto nepředstavují nebezpečí rozvoje alergií, tak jako kukuřičná zrna.

 

Lepek - kukuřičný a pšeničnýPodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Kukuřičný i pšeničný lepek obsahuje množství dobře stravitelných bílkovin. Proto je někteří výrobci používají jako levnou náhražku masa. Biologická hodnota jejich bílkovin je mnohem nižší, než je tomu u bílkovin zvířecího původu. Někteří výživoví odborníci doporučují omezit množství lepku v krmivu na 10%.

Kukuřičný gluten je vedlejší produkt výroby kukuřičného škrobu. Výraz lepek je ve spojení s kukuřicí nesprávný. Kukuřice totiž skutečný lepek (gluten - směs gliadinu a gluteninu) neobsahuje. To, čemu se říká kukuřičný lepek, je ve skutečnosti z kukuřice získaná bílkovina.

Pšeničný lepek (gluten) může u psů vyvolat alergii. Ale i psi, u kterých byla alergie vyloučena mohou trpět intoleranci (nesnášenlivosti) vůči pšeničnému lepku. Dlouhodobé požívání lepku může vést k zdravotním problémům, jako např. kožní problémy, trávicí potíže, nebo způsobovat hyperaktivitu.

Z těchto důvodu doporučujeme omezit krmiva obsahujících lepek a u citlivějších psů se lepku vyhnout.

 

OvesSurovina průměrné kvality.

Oves, ovesné vločky, celozrnná ovesná mouka se krmivech používají velmi často. Oves je dobrým zdrojem vlákniny, obsahuje řadu stopových prvků, mangan, selen, vitamin B1, hořčík a fosfor. Po uvaření je psy velmi dobře stravitelný.

 

ProsoVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Proso je obilí, které je snadno stravitelné pro psy a je bohaté na vitamíny B, železo a draslík. Protože je bez lepku, je významným zdrojem sacharidů hlavně pro hypoalergenní diety.

 

PšenicePodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Pšenice je společnou základní surovinou v mnoha suchých krmivech nižší třídy. Je to levná surovina a pšeničná mouka je ideální k tvarování různých pamlsků a granulí. Jedná se ovšem o kontroverzní složku, protože je pravidelně spojována s dietní nesnášenlivostí u psů. U psů - celiaků (alergických na lepek), pšeničná bílkovina poškozuje sliznici tenkého střeva a brání absorbovat části potravin, které jsou důležité pro zachování dobrého zdravotního stavu. Intolerance pšenice proto může vést k širokým zdravotním problémům, nejčastěji postihující kůži, srst a trávicí systém. Pokud váš pes trpí celiakií nebo má nesnášenlivost na lepek, vyhněte se všem krmivům, která tuto složku obsahuje.

Pšeničné klíčkyVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Stejně jako kukuřičné a rýžové klíčky, pšeničný klíček je ta část zrna, ze kterého vyrůstá nová rostlina. Ve vztahu k celému pšeničnému zrnu, klíček je maličký a tvoří asi jen 3% z celkové hmotnosti. Obsahuje však drtivou většinu ne-sacharidových živin, má velmi vysoký obsah esenciálních mastných kyselin a dalších nenasycených olejů spolu s dobrou dávkou vitamínů skupiny B, vitamin E, fosfor, zinek a hořčík.

Neobsahuje však žádný škrob a ani lepek, a proto pšeničné klíčky můžeme dát i psům, kteří jsou alergičtí na lepek.

 

Rýže

Je celá řada druhů rýže, od dlouhozrnné rýže a Basmati druhů, až po kulatozrnnou rýži. Nutričně si jsou velmi podobné a většinu odrůd rýže můžeme mít buď v hnědé formě - celozrnná a neloupaná rýže, nebo v bílé formě - loupaná, leštěná rýže.

Celozrnná rýže - hnědá rýžeVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Pro člověka je celozrnná neboli hnědá rýže považována za velmi kvalitní potravinu.
Aby pes celozrnnou rýži dokázal dobře strávit je potřeba ji dlouho vařit. Hnědá rýže obsahuje celou řadu přírodních živin včetně tří B vitamínů, železo, mangan, selen, hořčík a obsahuje také omega 3 mastné oleje, které jsou důležité nejen pro zdravé cévy. Hnědá rýže je dobrým zdrojem vlákniny, která je velmi důležitá pro zdravá střeva.

Celá řada výrobců kvalitních krmiv používá právě hnědou rýži jako oblíbenou surovinu při výrobě suchých krmiv.

Bílá rýžeSurovina průměrné kvality.

Bílá rýže (loupaná, leštěná rýže) je prostě hnědá rýže, která byla zbavena otrub, slupek a klíčků. Tyto vrstvy obsahují naprostou většinu živin zrna a jejich odstraněním rýže ztratila většinu hodnotných živin. Bílá rýže je pro psy hůře stravitelná, protože díky takovému procesu obsahuje hlavně škrob.

V seznamu složek je bílá rýže často uváděna pouze jako “rýže”. Obecně platí, že pokud výrobce výslovně neuvede, že krmivo obsahuje hnědou neboli celozrnnou rýži, můžeme tedy bezpečně předpokládat, že krmivo obsahuje bílou rýži, tudíž toto považujeme za nutričně nevhodnou potravinu, kterou pes nedokáže správně strávit.

Rýžové otrubyVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Během výroby bílé rýže, po odstranění vnějších vrstev, vzniká vedlejší produkt známý jako rýžové otruby. (skládají se z oplodí a klíčku). Bez části škrobové bílé rýže jsou rýžové otruby neuvěřitelně výživné bohaté na vitaminy B1, B3 a B6, železo, mangan, selen, hořčík a omega 3 mastné oleje jako zdraví prospěšné přírodní antioxidanty. Rýžové otruby jsou vynikajícím zdrojem vysoce kvalitní vlákniny, která je důležitá pro trávicí ústrojí.

Rýžové klíčkyVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Před zpracováním se zrna hnědé rýže skládají ze čtyř částí: z pevného vnějšího obalu, vnitřního obalu - osemení nebo oplodí, škrobového endospermu - vnitřní škrobové zrno (což je zrno bílé rýže-ta vzniká odstraněním vnějších vrstev právě až po endospermum) a nakonec z embrya neboli klíčků. Klíček je poměrně nepodstatnou částí celého zrna, tvoří pouze asi 2% z celku. Endospermum slouží jako zdroj potravy při klíčení rýže. Navzdory své malé velikosti, obsahuje klíček velmi vysoké množství vitamimu B, především vitamin B1 - thiamin.

 

ŠpaldaSurovina průměrné kvality.

Špalda je velmi stará odrůda pšenice, která byla obdělávána lidmi již od doby bronzové. Poskytuje mnohem širší škálu živin než klasická pšenice a je dobrým zdrojem vitaminů B, hořčíku a vlákniny. S největší pravděpodobností právě proto, že špalda je lidmi pěstována tak dlouho, mnoho psů stejně jak lidi, kteří nesnášejí dobře klasickou pšenici, nemá žádný problém se špaldou.

Špalda však obsahuje pšeničný lepek, a proto není vhodná pro psy, kteří trpí celiakií.

Špaldová bílkovinaSurovina průměrné kvality.

Špalda je velmi stará odrůda pšenice, která byla obdělávána lidmi již od doby bronzové. Poskytuje mnohem širší škálu živin než klasická pšenice a je dobrým zdrojem vitaminů B, hořčíku a vlákniny. S největší pravděpodobností právě proto, že špalda je lidmi pěstována tak dlouho, mnoho psů stejně jak lidi, kteří nesnášejí dobře klasickou pšenici, nemá žádný problém se špaldovou bílkovinou.

Špaldová bílkovina však obsahuje pšeniční lepek, a proto není vhodná pro psy, kteří trpí celiakií.

 

ŽitoVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Žito je kvalitní obilovina s nutričním profilem dosti podobným ječmeni. Je to jedna ze tří “lepkovitých obilovin” (další je pšenice a ječmen), takže je nevhodné pro psy, kteří trpí buď nesnášenlivostí lepku nebo přímo celiakií. Stejně jako u všech zrn, žito je nejlepší v celozrnné podobě, neboť si zachovává mnohem více živin.