Jak hodnotíme krmiva pro psy

R Updated Listopad 20, 2023
2192
jay-wennington-CdK2eYhWfQ0-unsplash
Štítky
Faktory hodnocení

Abychom uživatelům usnadnili výběr krmiva, hodnotíme každé krmivo pomocí bodů, které jsou na stránkách s krmivy označeny jako Hodnocení redakce ve formě zlatých hvězd. Nejvyšší hodnocení je 5 hvězd, nejnižší 1.

Pro hodnocení krmiv pro psy používáme výpočtový vzorec, který hodnotí vhodnost a kvalitu každé použité suroviny obsažené v krmivu a jeho složení. Každá složka krmiva je hodnocena dle její prospěšnosti.

Výživné a zdraví prospěšné suroviny hodnocení krmiva zvyšují, syntetické látky, plnidla a kontroverzní složky hodnocení snižují. Příliš málo, nebo příliš mnoho některých surovin má na hodnocení krmiva pro psy negativní vliv.

Tento systém vylučuje osobní preference a zaručuje naprostou nestrannost hodnocení.

Hodnocení krmiva provádíme ke dni jeho zařazení do seznamu nebo ke dni aktualizace krmiva. Pokud možno, přebíráme složení krmiva publikované na českých webových stránkách výrobce. Pokud výrobce české stránky neprovozuje, získáváme informace z jeho hlavních stránek.

 

Hlavní kritéria hodnocení kvality krmiv pro psy

Hlavními kritérii hodnocení krmiv pro psy jsou obsah a poměr živin společně s kvalitou a množstvím obsažených surovin. Je rozdíl zda bílkoviny pocházejí ze živočišných nebo rostlinných surovin, nebo jestli krmivo obsahuje maso nebo vedlejší produkty živočišného původu.

 

Maso

Maso je základním pilířem psí stravy. V recenzi krmiv pro psy to je nejdůležitější surovina. Do určité míry platí, čím více masa tím vyšší hodnocení.

Sacharidy

Sacharidy (uhlohydráty) jsou při recenzi krmiv pro psy hodnoceny dle jejich nutriční hodnoty a jejich množství. Vysoce výživné druhy jako celozrnná rýže, nebo sladké brambory jsou plusem, kontroverzní druhy jako kukuřice, nebo pšenice hodnocení snižují. Příliš velké množství kterékoliv složky obsahující sacharidy považujeme za plnidlo s negativním vlivem na výsledné hodnocení krmiva.

Zelenina, ovoce, byliny

Při recenzi krmiv pro psy považujeme zeleninu, ovoce a byliny z velké části za velmi prospěšné a dáváme jim plusové body.

Vhodnost a kvalita surovin

Kvalita vstupních surovin je velmi důležitá. Přírodní, výživově vysoce hodnotné suroviny jsou plusy, vysoce zpracované druhy, deriváty nebo vedlejší produkty hodnocení krmiva snižují.

 

Pro nezkreslený výsledek

Tam, kde výrobce obsah suroviny neudává, nebo úmyslně skrývá, je jejich pravděpodobné množství dopočítáno. Stejně tak postupujeme v případě, že není uvedeno procentuální složení. Pokud výrobce používá mnohoznačné výrazy jako “obiloviny”, “masove a zvířecí deriváty” předpokládáme vždy to nejhorší. Může se to zdát přísné, ale vycházíme z toho, že výrobce nemá důvod skrývat kladné hodnoty, takže pokud jsou informace skryty, musí k tomu být dobrý důvod.

Cílem je získat nezkreslený úsudek o tom, jak zdravé a výživné je krmivo pro psa. Neprovádíme rozbory ani testy krmiv a nebereme v potaz zpracovatelské metody nebo osobní názory.

Obsah vody

Komerční krmiva obsahují různé množství vody (vlhkosti). Granule pro psy většinou obsahují 8 až 12% vody. Obsah vlhkosti v granulích vyplývá ze skutečnosti, že 10% vlhké krmivo psům ještě chutná, ale už nechutná plísním a bakteriím, které by ho mohly - navzdory obsaženým konzervantům – znehodnotit.

Abychom mohli spravedlivě porovnávat krmiva dle obsahu jejich živin, musíme jejich obsah přepočítat na obsah v sušině (obsah bez vody).

 

Obsahový profil krmiv

Pro rychlý přehled jsme pro uživatele připravili grafické označení nejvíce diskutovaných krmivových charakteristik - jasná deklarace, vysoký obsah masa, obsah obilovin, obsah umělých aditiv a obsah hypoalergenních složek. Tyto grafické znaky vám pomohou si u každého krmiva udělat přehled o jeho obsahu.

 

jasná deklaraceJasná deklarace

Tímto logem jsou označeny krmiva, ve kterých jsou jednotlivé suroviny jasně označeny a z deklarace je možno vyčíst procentní obsah masa. Krmivo s jakoukoliv nespecifikovanou nebo nejasnou složkou toto označení nezíská.

 

30% a více masa v sušiněVysoký obsah masa

Toto logo označuje krmiva obsahující minimálně 30% masa v sušině. Je samozřejmé, že pokud v určitém krmivu není množství masa uvedeno, nemůže být označeno tímto logem.

 

krmivo bez obilovinObsah obilovin

Toto logo dostávají krmiva neobsahující žádné obiloviny jako pšenice, kukuřice, rýže, ječmen a oves.

 

přírodní složeníPřírodní složení

Jako přírodní označujeme krmiva, které neobsahují žádné umělé konzervační látky, antioxidanty, barviva nebo ochucovadla.

 

hypoalergenní krmivo      Hypoalergenní

Hypoalergenní krmiva neobsahují potraviny s největším alergenním potenciálem jako jsou: hovězí maso, pšenice a pšeničný lepek, mléčné a sojové produkty. Toto logo slouží pouze jako pomoc při výběru hypoalergenního krmiva a nevypovídá o jeho jiných kvalitách.