Deklarované složení krmiva

R Updated Listopad 20, 2023
2123
m-burke-l1UsjV2WrNM-unsplash
Štítky
Faktory hodnocení

Seznam ingrediencí na obalu je vaše okno do obsahu surovin v krmivu vašeho psa. Na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 767/2009 o krmivech musí výrobci v Deklaraci krmiva povinně a pravdivě deklarovat složení krmiv.

 

Srozumitelné označení

Nejdůležitější na Deklarovaném složení je jeho jasnost a srozumitelnost. Deklarace má sdělit, co se v krmivu pro psa skutečně nachází.

Jednotlivé složky musí být uvedeny sestupně podle jejich množství v krmivu a názvy musí odpovídat předpisům. Každá složka musí být jasně pojmenována (deklarována) a ty nejdůležitější (první 3 až 4 na seznamu) by měly být v ideálním případě uvedeny v procentech, aby se dalo poznat, v jakém poměru jsou přítomny.

Na druhém nebo dalším místě v pořadí se mohou objevit obiloviny, a i ty by měly být jednoznačně deklarovány, jako např. pšenice, kukuřice, rýže, oves, ječmen, atd.

Označení typu: vedlejší produkty živočišného původu, rostlinné deriváty, obiloviny apod. můžeme považovat za zamlženou deklaraci. Argumenty typu „výrobní tajemství“ atd. jsou zde absolutně neobstojné. Takové označení umožňuje výrobci krmiva i to, že použije jakékoli obiloviny, většinou však ty nejlevnější, které na trhu sežene.

Všeobecné termíny jako “maso a živočišné deriváty” mohou svědčit o široké škále složek různé kvality, takže je nemožné vědět, co vlastně váš pes jí. Někteří výrobci je používají buď proto, že se recept pravidelně mění, nebo proto, že by přesné pojmenování ingrediencí odradilo zákazníky, což je pravděpodobnější varianta.

Obecně platí, že pokud se v seznamu ingrediencí vyskytují takové pojmy, je lépe očekávat to nejhorší, a takovým krmivům se vyhnout. Je to zvláště důležité ve chvíli, kdy má váš pes sklon k “potravinové nesnášenlivosti”. V takovém případě je velmi složité identifikovat a odstranit problémovou ingredienci, protože nevíte, co špatně deklarované krmivo přesně obsahuje.

 

Nenechte se zmást

Nicméně existují způsoby, kdy může být pravda skrytá či zkrášlená. Obvykle je snadné ji odhalit, což Vám pomůže oddělit dobré potraviny od těch špatných (nebo potenciálně špatných).

Všechny ingredience musí být seřazeny podle toho, v jakém poměru jsou obsaženy v krmivu. První ingredience zastupuje největší a nejdůležitější část krmiva. Bohužel někteří výrobci umějí být dosti mazaní, pokud jde o řazení jednotlivých složek potravy a uměle zakrývají, nebo zkrášlují jejich složení.
Zde namátkou uvádíme několik příkladů běžných taktik:

 

Dělení obilovin

Tím, že použijí více druhů obilovin, je jejich jednotlivé zastoupení relativně malé a jsou na seznamu ingrediencí umisťovány níže. Ve skutečnosti by všechny obiloviny dohromady mohly tvořit první a největší složku. K dělení dochází dokonce i u jednoho typu obsažené obiloviny. Například v potravě “bohaté na kukuřici” je možné napsat pouze “kukuřice” na první místo seznamu. Druhá možnost je napsat “kukuřičná mouka”, “kukuřičný lepek”, “kukuřičná krupice” ­ jelikož je množství jednotlivých složek menší, jsou v seznamu zapsány níže a působí jako méně důležité.

 

Čerstvé maso v suchém krmivu

V suchém psím krmivu (granule) může být obsaženo maso v suché či čerstvé formě. Obě varianty jsou dobrým zdrojem masa, ale abychom je správně porovnali, musíme vědět, že vodu, kterou obsahuje čerstvé maso, musíme odečíst. Čerstvé maso je přibližně ze dvou třetin voda, zatímco suché maso obsahuje okolo 8% vody. To znamená, že 20% čerstvého masa v potravině se rovná zhruba 7% suchého masa. Pokud se čerstvé maso nachází na prvním místě, nezapomeňte odečíst vodu a hned se na seznamu posune níže.

 

Celkový obsah masa

Rostoucím trendem mezi výrobci psího krmiva je vypsat do seznamu ingrediencí “celkový obsah masa”, namísto procentuálního zastoupení jednotlivých živočišných surovin. To umožňuje spojit všechny masné ingredience do jedné skupiny. Například můžeme namísto: “Ingredience: kuřecí maso (20%), kuřecí olej (5%), kuřecí vnitřnosti (2%)...” najít v seznamu: “Celkový obsah kuřete: 27%.

 

Zavádějící nebo klamavý obsah masa

V deklaraci surovin můžete narazit na označení jako například "kuře (dehydrované 50%)". Zdálo by se, že jde o jasnou deklaraci. Ve skutečnosti to může být klamavý údaj. To poznáte při srovnání obsahu masa s obsahem bílkovin. Vysoký obsah masa nemůže odpovídat nízkému obsahu bílkovin.

FEDIAF umožňuje výrobcům krmiv používajících sušené suroviny (dehydratované maso, masová moučka ap.) je "rekonstituovat", t.j. přepočítat na váhu a obsah v čerstvém stavu. Mnozí výrobci krmiv s nízkým obsahem masa tuto možnost používají záměrně, aby dostali maso na přední místa v deklaraci.

Povolené výrazy jsou uvedeny v "CODE OF GOOD LABELLING PRACTICE FOR PET FOOD (stáhnout pdf)" vydaném FEDIAFem. Tam naleznete např. definici "carrots (7.4 % from dried carrots)". V přeneseném významu ke shora uvedenému výrazu by mělo být správně uvedeno "kuře (50% z dehydrovaných kuřat). Žádný jiný podobný povolený výraz tam není. Takže výrobce buď "kreativně" změnil výraz tak, aby "vylepšil" hodnotu svého krmiva, anebo se do popisu "vloudila chybička". Takto změněná formulace totiž spotřebiteli sugeruje, že se jedná o množství v suchém stavu a ne o čerstvé maso a je klamavá.