Doplňkové složky v krmivech pro psy

R Updated Listopad 20, 2023
2155
ralu-gal-G8cB8hY3yvU-unsplash
Štítky
Posouzení surovin

   Fruktooligosacharidy - FOSVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Fructo-oligo-saccharide (FOS) jsou sacharidy - nutriční doplňky, které jsou stále více populární v psím krmivu pro svůj pre-biotický efekt. Podporují růst "přátelské bakterie" v tlustém střevě a tedy podporují trávení. FOS se extrahují z ovoce a zeleniny, jako např. čekanka, rajčata, artyčoky apod.

 

Chondroitin, glukosamin, MSMSurovina průměrné kvality.

Kloubní chrupavka a jiné pojivové tkáně obsahují velké množství chondroitinu a glukosaminu. Vede to k domněnce, že vysoký obsah chondroitinu a glukosaminu, s pomocí MSM (Methylsulfonylmethan - organická sloučenina síry) ve stravě, zlepší zásobování tkání těmito látkami, nahradí jejich úbytek a tím zlepší kondici kloubů. Mnozí výrobci proto přidávají do krmiv suroviny obsahující zvýšený podíl chondroitinu a glukosaminu formou různě zpracovaných mořských mlžů, kloubních chrupavek, žraločích chrupavek ap.

Zdá se ale, že účinek není tak jasný jak tvrdí reklamní slogany výrobců krmiv a doplňků stravy. Kloubní výživa, jak se tyto produky společným názvem nazývají, přidávaná do krmiv není tak účinná. Podrobnější pojednání naleznete v článku Kloubní výživa pro psy.

 

   L-KarnitinSurovina průměrné kvality.

Karnitin (L-Karnitin) je aminokyselina - stavební kámen bílkovin. L-Karnitin je přirozeně produkován v živočišných buňkách, a proto se nachází v malém množství téměř ve všech krmivech pro psy. L-Karnitin hraje hlavní roli v metabolismu při trávení tuků. Je často přidáván do redukčních diet, protože pomáhá štěpit tělesný tuk při zachování svalové hmoty. Všeobecně se doporučuje pro psy s poruchami srdce.

 

   LysinSurovina průměrné kvality.

L-Lysin je nezbytným stavebním prvkem všech bílkovin v těle psa. Jedná se o esenciální aminokyselinu, kterou pes neumí v těle vyrobit a musí ji dostat v krmivu. L-Lysin je přítomen v celé řadě potravin, zejména pak v masu a proto je přirozeně obsažen ve všech krmivech kde je maso zastoupeno. Zato v krmivech, které mají nízký obsah masa a tím i nedostatek této aminokyseliny, je výrobci doplňována na požadované množství.

 

   Mannanoligosacharidy - MOSVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

MOS jsou nutriční doplněk, který získává popularitu v psích krmivech díky dobrému pre-biotickému efektu. Podporuje růst "přátelské bakterie" v tlustém střevě a tudíž napomáhá dobrému trávení.

 

   Methionin (DL methionin)Surovina průměrné kvality.

Methionin je aminokyselina - stavební kámen bílkovin. Vyskytuje se přirozeně v široké škále potravin. Do krmiv pro psy je někdy přidáván pro snižování pH moči, což pomáhá zabránit poškození trávníků.

 

   NukleotidySurovina průměrné kvality.

Nukleotidy jsou základní stavební kameny DNA a RNA (RNA - ribonukleová kyselina je součástí všech buněk a slouží k přenosu informací z DNA dále do buňky), a jsou nezbytné pro všechny druhy života. Nalézají se ve všech potravinách a jsou snadno syntetizované v těle psa. Někteří výrobci však přidávají další nukleotidy do krmiv s tím, že jsou prospěšné pro trávení a pomáhají k rychlejší léčbě po zraněních.

 

   Síran měďnatýPodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Psi získávají měď prostřednictvím stravy. I když všechny psí krmiva přirozeně obsahují určité množství mědi z přírodních surovin, je další měď ještě do krmiv přidávána jako součást multi-minerálních doplňků. Z tohoto důvodu je často deklarovaný v názvu jako "minerály" a nemusí být nutně uveden na seznamu složek.

Síran měďnatý je v krmivech kontroverzní složka. Je široce používán jako měďnatý doplněk pro zvířata a je AAFCO (organizace, která stanovuje standardy krmiv pro domácí zvířata v Spojených státech) schválený. V EU je čistý síran měďnatý klasifikován jako "škodlivý" a "nebezpečný pro životní prostředí".

Množství síranu měďnatého používaného výrobci v psím krmivu je velmi nízký, než aby mohl být považován za nebezpečný a proto by neměl způsobit žádné problémy. Síran měďnatý má ovšem také mnoho kritiků, včetně výrobců krmiv pro zvířata.

 

   Selenan sodný a selenid sodnýPodřadna, kontroverzní matouci surovina.

Selen je nezbytný pro dobré zdraví našeho psa. Krmiva pro psy proto musejí určité množství selenu obsahovat.

Mezi přírodní zdroje selenu patří především zelenina, a to konkrétně chřest, česnek, brokolice, avokádo, hrášek a hlávkový salát. Selen se dále nachází v para ořeších, ovesných vločkách, mase (zejména vnitřnostech) a vejcích, je obsažen v mořských plodech, rybách i hnědé rýži.

Do některých méně hodnotných krmiv pro zvířata se musejí selenové doplňky přidávat. Nejčastěji používané jsou selenan sodný a selenid sodný (do stejné skupiny patří i seleničitan sodný), především vzhledem k jejich nízkým výrobním nákladům.

Tyto látky jsou ale podle EU klasifikovány jako toxické chemické látky a ve vysoké koncentraci mohou způsobit vážné onemocnění plic, ledvin a poškození jater.

Samozřejmě, že dávky tohoto potravinového doplňku deklarované ve zvířecích potravinách jsou mnohem nižší, než aby způsobily problémy. Avšak vzhledem k tomu, že existuje velké množství mnohem méně nebezpečných doplňků jako např. selenové kvasnice myslíme si, že stojí zato se těmto kontroverzním látkám vyhnout.

Vezměte ale na vědomí, že selenan sodný a selenid sodný jsou minerální látky které mohou být také deklarovány pod pojmem "minerály" nebo nemusí být deklarovány vůbec.

 

   TaurinVysoce hodnotná a kvalitní surovina.

Taurin je aminokyselina a je jedním ze stavebních kamenů bílkovin přirozeně se vyskytujících v mnoha druzích potravin, a to zejména v mořských plodech a masu. Řada studií ukazuje, že taurin podávaný jako doplněk může pomoci v léčbě srdečních problémů. Z tohoto důvodu začali někteří výrobci psích krmiv přidávat taurin i do průmyslově vyráběných krmiv.

 

   ThreoninSurovina průměrné kvality.

Threonin je stavebním kamenem pro mnoho bílkovin v těle psa. Je to esenciální aminokyselina, což znamená, že se nedá vyrobit v těle psa a do těla se dostává prostřednictvím stravy. Navzdory svému názvu jsou to méně důležité aminokyseliny, proto během evoluce živočichové ztratili schopnost jejich syntézy a stali se závislí na jejich přívodu zvenčí.

Threonin je přítomen v celé řadě potravin, zejména masu, a proto je přítomen ve všech krmivech, kde se maso nachází. Nicméně, někteří výrobci dodávají threonin do krmiv ve formě potravinového doplňku.

 

   Uhličitan vápenatýSurovina průměrné kvality.

Uhličitan vápenatý je široce používán v psím krmivu jako doplněk vápníku, ale také jako regulátor kyselosti, barvivo, protispékavá látka nebo stabilizátor. Zdrojem takového doplňku v krmivu může být kostní moučka, ústřice, mušle, vápenec, dolomit (jíl). Uhličitan vápenatý může také pomoci zmírnit příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS). Nadměrné podávání vápníku může mít i negativní vedlejší účinky.

 

Vysoce hodnotná a kvalitní surovina.

   Vitamíny

Vitamíny jsou organické sloučeniny, dodávané tělu potravou. V organismu plní řadu nezastupitelných rolí - podílejí se na metabolismu všech živin, plní funkci katalyzátorů chemických reakcí, hrají významnou roli v prevenci nemocí, zpomalují degenerativní projevy stárnutí - vitamíny jsou velmi důležité a nezbytné pro dobrou kondici a zdraví psa.

S výjimkou vitaminu C si tělo psa ale nedokáže samo vytvořit dostatečné množství všech vitamínů, a proto je nutné je dodat pomocí krmiva. Jejich denní příjem je důležitý.

Skoro do všech průmyslově vyráběných krmiv jsou přidávány vitaminy a minerální doplňky proto, aby krmivo obsahovalo vše co pes k výživě potřebuje. Výživově naprosto odpovídají multivitamínům a minerálním doplňkům, které si většina z nás kupuje v lékárnách. Naprostá většina vitamínů a z části i minerálů je vyrobena synteticky a to je kritizováno zastánci přírodního krmení.

Vitamíny se rozdělují na vitamíny rozpustné v tucích a rozpustné ve vodě. Rozpustné v tucích jsou vitamíny A, D, E, K. V těle se dokáží ukládat do zásob. Ve vodě rozpustné vitamíny se při přebytku v těle vyloučí močí a je nutno je průběžně doplňovat ze stravy (vyjma vit. B12).

Obecně rozeznáváme 13 základních druhů vitamínů – A, D, E, K, C, B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H, z nichž každý hraje svou klíčovou roli pro zdraví vašeho psa.

Vitamín A

je nutný pro vidění, růst, imunitní funkci, vývoj plodu, zdraví kůže a srsti

B vitamíny
primárně se podílejí na metabolismu a také na vytvoření energie z krmiva

Vitamín C
kyselina askorbová není pro psy skutečný vitamín, v normálním případě je syntetizovaná v dostatečném nožství v játrech a ledvinách psa, suplementace je nutná jen v ojedinělých případech (po velkých operacích, popáleninách, nemoci ledvin, infekcích, při poruchách růstu jako podpora růstu kolagenu ve skeletu, při velmi vysoké zátěži tažných psů)

Vitamín D
důležitý pro vývoj kostí, bilanci fosforu, nutný k absorpci vápníku ve střevě

Vitamín E
chrání před oxidačním poškozením

Vitamín K
se účastní na vývoji kostí a srážení krve

 

Surovina průměrné kvality.

Vysoce hodnotná a kvalitní surovina.

   Minerály

Komerční krmiva pro psy bývají doplňována různými minerály a stopovými prvky v anorganické, organické nebo chelátové formě.

 

Anorganická forma minerálů

Jedná se o kompletně anorganické formy - soli minerálů. Pro jejich levnost to jsou nejčastěji používané minerální doplňky.

Anorganické minerály dokáží v přírodě přirozeně přijímat a využívat pouze rostliny a jsou živými tvory ze všech nejhůře absorbované. Protože tyto minerály tělo psa nedokáže zpracovat znamenají přídavnou zátěž. Musí se z těla vyloučit! Při pravidelných vyšších dávkách je tělo vyloučit nestačí a přebytky se ukládají v organizmu. Vápníkem se zanáší cévy, v ledvinách a žlučníku vznikají kamínky nebo písek. Odpadní látky se ukládají v kloubech, ve střevě, prostě všude kde to jde a časem se to projeví nějakou nemocí.

Nejčastěji používané anorganické formy minerálů: Uhličitany, Oxidy, Chloridy, Hydroxidy, Sírany atd.

 

Organické formy minerálů

Organické minerály jsou v těle lépe využitelné než-li anorganické, ale stále nedosahují takové využitelnosti jako cheláty.

Nejčastěji používané formy organických minerálů jsou: Glukonan, Mléčnan, Citronan, Fumaran, Bisglycinát.

 

Chelátové formy minerálů

Je vědecky prokázáno, že chelátové formy minerálů (je to forma velmi podobná té, která se vyskytuje přirozeně v rostlinách) jsou výrazně účinnější než běžněji používané organické a anorganické formy minerálů.

Chelát představuje vazbu minerálu na aminokyseliny. A protože je pro tělo vstřebávání aminokyselin naprosto přirozené, je vstřebávání chelátů bezproblémovou záležitostí. Chelát prochází nezměněn žaludkem a celá chelátová forma je vstřebaná přes sliznici tenkého střeva.

Příklady pro nejčastěji používané formy chelátů: monomethionin zinečnatý, bisglycinát železitý, chelátový komplex zinku, chelátový komplex chromu, aspartát hořečnatý, chelátový komplex mědi, chelátový komplex selenu, selenomethionin.

Žádná z uvedených forem ale nedosahuje vstřebatelnosti minerálů obsažených v přírodních zdrojích. Bohatými zdroji minerálů jsou: mořské řasy dulse a kelpa (chaluhy), přeslička rolní, potravinové kvasnice, rýžové otruby, sladkovodní řasa Elodea canadensis atd.
Zdroj: http://www.doctorsresearch.com/articles3.html

Při výběru krmiva věnujte pozornost deklaraci surovin a pokud možno volte krmiva s přírodními zdroji minerálů nebo cheláty.

 

Seznam některých nejdůležitějších minerálů včetně výčtu rolí v těle

Vápník
je nutný pro tvorbu kostí a zubů, nervového přenosu, svalové kontrakce

Fosfor
je potřebný pro konstrukci kostry, DNA, RNA, energetický metabolismus

Hořčík
je potřebný pro fungování enzymů, hormonů, sekretů a nervových buněk membránového rozhraní

Draslík
je důležitý pro funkci zdravých nervů, enzymových reakcí a pro energetický metabolismus

Železo
je integrální součástí hemoglobinu a myoglobinu, energetický metabolismus, enzymy v dýchání

Měď
pojivová tkáň, metabolismus železa, tvorba a obrana krvinek proti oxidaci

Zinek
důležitý pro enzymatické funkce bílkovin a metabolismus cukrů, funkce kůže a hojení ran

Mangan
nezbytný pro enzymové reakce, vývoj kostí, formace chrupavky, metabolismus a neurologické funkce

Selen
důležitý pro imunitní systém a chrání proti oxidaci