Krmení březích a kojících fen

R Updated Listopad 20, 2023
2081
alvan-nee-T-0EW-SEbsE-unsplash
Štítky
Krmení psů

Krmení fen v průběhu březosti

Během březosti a kojení získávají vyvíjející se štěňata veškeré živiny od své matky. Zvolit správné krmivo pro březí fenu je nezbytné nejen pro udržení jejího zdraví, ale také pro zajištění nejlepšího možného startu do života pro její štěňata.

Během prvních 6 týdnů březosti jsou štěňata poměrně malá a nemají velké výživové nároky na fenu, takže její běžné krmivo je obvykle dostačující.

 

Krmení fen od 6. týdne březosti do porodu

V poslední třetině březosti (6-9. týden) rostou štěňata velmi rychle ­a každý týden téměř zdvojnásobí svou velikost. To klade obrovské nároky na fenu, její krmivo proto musí být posíleno, aby došlo ke kompenzaci. Jelikož je žaludek matky značně redukován přítomností štěňat, není řešením zvyšovat množství krmiva. Mnohem lepší je pokračovat v krmení stejným množstvím krmiva, ale přejít na krmivo s větší energetickou hodnotou. Přestože sacharidy jsou pro psy postradatelné, dostatečný přísun sacharidů v období březosti pozitivně ovlivňuje vývoj plodů a v době kojení tvorbu mléka. Mnoho výrobců krmiv nabízí granule pro březí a kojící feny. Stejně efektivní bude používání granulí pro štěňata nebo krmiv s vyšší energetickou hodnotou. S postupující březostí se bude obsah žaludku feny neustále zmenšovat. Je proto dobré ji v posledních 2 týdnech březosti krmit vícekrát za den menšími porcemi.

 

Krmení kojících fen

Po narození fena nadále dodává štěňatům vše, co potřebují k růstu a vývoji prostřednictvím kojení. Její stravovací potřeby budou s růstem štěňat také neustále růst. Pokračujte v krmení vysokoenergetickým krmivem a postupně zvyšujte krmnou dávku pro matku, jak je doporučeno níže. Než-li dávat dvakrát denně velké množství krmiva, krmte raději více malých porcí za den.

  • 1. týden: až 150% obvyklé denní dávky
  • 2. týden: až 200% obvyklé denní dávky
  • 3. týden až do odstavení štěňat: až 300% obvyklé denní dávky

Tento návod je pouze orientační, krmení budete muset upravit dle konkrétní situace - více v článku Jak určit denní krmnou dávku vašeho psa. Například: fena kojící jen jedno štěně nejspíš nebude potřebovat tolik potravy, jak je doporučeno výše a fena s velkým vrhem (přes 6 štěňat) možná bude potřebovat více. Pro některé feny s velkým vrhem může být nezbytné “volné krmení”, kdy budou mít neustále přístup k potravě.

 

Krmení fen během odstavení

Během odstavení se množství krmiva pro matku může vrátit zpět k normálu. Poté ji můžete začít dávat opět její původní stravu, např. krmivo pro dospělé psy. Pokud máte pocit, že se nevrací do své původní kondice, můžete pokračovat v krmení krmivem s vyšší energetickou hodnotou, dokud nebude v opět v plné síle. Pokud máte obavy ohledně zdravotního stavu feny či štěňat, poraďte se s veterinářem.