Doporučené množství tuku v krmivu
Tuky (nebo oleje) jsou pro psy hlavním a nejbohatším zdrojem energie. Tuky jsou základem zdravé lesklé srsti bez lupů, urychlují hojivé procesy brání psím nemocem jako např. vypadávání chlupů a dermatididě.
Některé tuky, tzv. esenciální mastné kyseliny (běžně známé jako omega 3 a omega 6 oleje), si pes nedokáže vyrobit sám, a proto musí být získány z potravy. Tyto esenciální oleje jsou důležité při regulaci zánětů, srážení krve a vývoje mozku. Nedostatek může vést ke zdravotním problémům.
Někteří výrobci přidávají do krmiv pro psy velké množství vysoce zpracovaných tuků nízkého stupně (obvykle jsou označovány jen jako “oleje, tuky nebo živočišné tuky”), aby jídlo bylo chutnější. Tyto nekvalitní tuky obvykle obsahují velké množství nasycených a hydrogenovaných tuků, které mohou zvýšit hladinu cholesterolu v krvi a mohou přispět k onemocnění srdce.
Příliš mnoho tuku může vést k obezitě a k řadě zdravotních problémů, které často s obezitou přicházejí, během vývoje štěňat velkých plemen vést ke kloubním problémům.
Vyšší obsah tuku způsobuje delší setrvání krmiva v žaludku, což zlepšuje stravitelnost ostatních živin.
Vliv tepelného zpracování na tuky
Podstatnou složkou tuků jsou mastné kyseliny. Autooxidace je nejběžnějším typem oxidace při zpracování a skladování. Při normálních teplotách oxidují s vzdušným kyslíkem jen nenasycené kyseliny.
Při teplotách odpovídajících pečení dochází k oxidaci nasycených mastných kyselin. Oxidované tuky jsou hůře stravitelné a zhoršuje se jejich senzorická hodnota.