gcmciwergrkv - Fórum vse-o-krmivech

06. čvc 2020 11:30 #139 od Eliska
Odpověděl Eliska pro téma Krmení starého psa
Dekuji za odpoved a nazor. Vyzkousim vse tak, at je to pro fenku nejlepsi a udrzi se co nejdele v dobrem zdravi a ma se krasne.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

05. čvc 2020 15:59 - 05. čvc 2020 16:42 #138 od redakce
Odpověděl redakce pro téma Krmení starého psa
Nebál bych se míchat kterékoliv granule odpovídající vašim představám, i různých výrobců. Domnívám se, že směsi s výsledným obsahem cca 23 - 27% bílkovin, 14 - 18% tuku, 5 - 8 % popela, 6 - 8% vlákniny a 43 - 47% sacharidů, při zachování max 0,9% fosforu by mohly vašemu psovi vyhovovat.

Chelátovou formu přidávaných minerálů má jen velmi malé množství granulí. Chelátové minerály bych nebral jako vylučující podmínku pro použití určitého druhu granulí.

Pravidelná obměna granulí, včetně všech druhů použitých v jedné směsi, je jenom ke prospěchu. I psi mají změnu rádi. Na nové složení přecházejte pomalu.

Váha se udržuje nejen složením granulí ale především pohybem a množstvím krmiva. Dle vašich informací má vaše fena, vzhledem k jejímu věku a jejímu stavu, pohybu přiměřeně. Nebojte se jí případně ubrat na množství krmiva. Pokud si bude vás pes udržovat přiměřenou váhu, je to v pořádku.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

05. čvc 2020 08:53 #137 od Eliška
Odpověděl Eliška pro téma Krmení starého psa
Dobrý den, děkuji za odpověď. Vím, že budu ve výběru krmiva muset dělat kompromisy, udržet ledviny v pokud možno dobrém stavu ( vzhledem k tomu, že hodnota byla v hraniční hodnotě limitu - mohlo by snížení podílu masa v granulích napomoci)
a  také držet už fence váhu, o které jsem se také zmiňovala. Je teď pěkná, ale po stávajících granulích by mohla nabírat dál, a to nechci, ráda bych, abychom dostaly tak 1,5kg dolů.
Výrobce u granulí Essential Food Balance doslova uvádí: cituji - Krmivo Essential Balance s nízkým obsahem proteinů 20 % je ideální variantou pro psa s nízkou aktivitou. Vhodné i pro psy s nadváhou. Nebojte se míchat recepturu BALANCE s recepturami LIVING tzn. například 75 % receptury BALANCE a 25 % receptury LIVING Vám může zvýšit protein z 20 % na 22,5 %.
Mohla bych snad tedy docílit trochu zvýšit obsah bílkovin i tuků, Essential jich má jn 10 %, a , tím snížit lehce sacharidy. Nevím, zda by to mohla být cesta...navíc bych míchala granule jednoho výrobce, tedy předpoklad stejného zpracování surovin a jejich kvality.

Ještě jiná verze:při přechodu na nové krmivo budu muset stejně chvíli míchat stávající granule SamsField GF Hovězí Angus s granulemi novými, obojí mají fosfor 0,9, to je asi hranice ještě v pořádku. Pokud bych míchala tyto dva druhy granulí dlouhodobě v upraveném poměru, abych trochu zvýšila bílkoviny a tuky, kterých mají SF hodně a Essential málo,, mohlo by se mi podařit, to co potřebuji, tedy držet výši fosforu v krmivu (obojí granule mají příznivou hodnotu) a současně držet fence váhu? 


Ještě jsem našla granule:
 Wolfsblut Alaska Salmon - mají ME 3590 kcal/kg a fosfor 0,8 %, složení mi přijde docela v pořádku, jen u doplňkových látek (meď,selen, železo) bych uvítala chelátovou formu, tady není úplně jasno, v tomto srovnání mi Essential přijde složením více "čistý".
Složení: čerstvý losos 25 %, brambory 20 %, sušený losos 18 %, hnědá rýže 15 %, lososový olej, rýžové klíčky, mořské rostliny, brusinky, vejce, extrakt z juky, mannanoligosacharidy (MOS probiotika), fruktooligosacharidy (FOS probiotika), vitaminy a minerály.
Doplňkové látky: vitamin A (retinylacetát) 15000 IU, vitamin D3 (cholekalciferol) 1000 IU, vitamin E (alfa-tokoferol acetát) 500 IU, taurin 1000 mg; stopové prvky: železo 82 mg, kalciumjodát bezvodý 1,3 mg, měď 10 mg, mangan 37 mg, zinek 75 mg, selen 0,23 mg, aminokyseliny: DL-methionin 2126 mg, L-karnitin 82 mg.
Analytické složky: hrubý protein 25 %, hrubý tuk 15 %, hrubý popel 6 %, hrubá vláknina 2,5 %, vápník 1,1 %, fosfor 0,8 %.


Belcando Senior Sensitive, kde je fosfor 0,55 ale složení v doplňkových látkách stejné jako Wolfsblut..

Byla bych moc ráda ještě za váš názor k případnému míchání granulí, které zmiňuji,případně názor na granule Wolfsblut Alaska Salmon, ty se mi docela líbí a splňovaly by co potřebuji, nižší ME než granule současné, snížený protein, ale v dostatečné výši, fosfor v pořádku, trochu za mě méně vlákniny.
Těžce se laikovi, i když poučenému z vašich stránek, vybírá:-) a ráda bych fence dopřála to nejlepší, co mohu. Děkuji ještě jednou, jestli si uděláte čas a odpovíte mi. E.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

04. čvc 2020 15:55 - 04. čvc 2020 16:08 #136 od redakce
Odpověděl redakce pro téma Krmení
Jsme rádi, že se vaše fenka spravila a je vitální. Je vidět, že o ni dobře pečujete, chcete pro ni udělat to nejlepší. 

Nyní je ale důležité vzít v potaz na veterině zjištěných hodnot. Dle nich má vaše fenka sníženou funkci ledvin a tomu je nutné upravit její stravu, aby její stav zůstal stabilizovaný. Jak jste se zmínila, je důležité snížit množství fosforu v krmivu a fosfor je nejvíce obsažen v mase. To je to hlavní, na co se musíte zaměřit. Problém je v tom, že kvalitních granulí s nízkým obsahem fosforu je na trhu málo. Jakmile snížíte obsah bílkovin při stejném obsahu tuku automaticky stoupne obsah sacharidů. Budete muset dělat kompromisy a akceptovat granule s vyšším obsahem sacharidů. To je nyní menší zlo, než vysoký obsah fosforu. 

Zmíněné granule Essential Foods Balance by vám kvalitou surovin, obsahem bílkovin a nízkým obsahem fosforu mohly vyhovovat, obsahují ale okolo 55% obilovin. ( Marp Holistic Turkey pro seniory má podobný obsah sacharidů jako Essentials Foods Balance.) Jak jsme již uvedli výše, budete muset dělat kompromisy a akceptovat granule s vyšším obsahem sacharidů. 

Máte také možnost granule různých výrobců míchat a tím upravit hodnoty jednotlivých výživových látek. Tak byste se mohla dostat na
hodnotu bílkovin okolo 25% a vlákniny 4 - 5%. Takové složení by udrželo
množství sacharidů na přijatelné úrovni.

Zde vám posílám malý výběr granulí s nízkým obsahem fosforu a přijatelnou kvalitou. Sama určitě naleznete další.
https://vse-o-krmivech.cz/listing-comparison?id=426,277,114,283,489

Krmnou dávku upravujte jenom dle formy vašeho psa. Při nových granulích se držte doporučení výrobce a během doby upravujte množství pokud pes váhu přibírá nebo snížuje.

Další možností je připravovat krmivo sama, ať již formou BARFu nebo vařené stravy. To vám umožní určit složení živin dle potřeb vašeho psa. Zde ještě odkaz na diskuzi o krmení psa s chronickou ledvinovou nedostatečností i s odkazem na místo, kde vám veterinář složí krmivo na míru.
https://vse-o-krmivech.cz/forum/doma-pripravovane-krmivo/29-krmeni-psa-s-chronickou-ledvinovou-nedostatecnosti

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

27. čvn 2020 10:17 #135 od Krmení staré fenky-výběr granulí
Krmení vytvořil uživatel Krmení staré fenky-výběr granulí
Dobrý den, psala jsem Vám zde již letos v lednu - stručně shrnu - vzala jsem si loni v říjnu z útulku starou fenku zlatého retrievra, kterou někdo vyhodil v lese. Fenka byla velmi hubená a v ne příliš dobré stavu. Věkový odhad je 12-13 let. Fenku krmím od začátku granulemi Sams Field Grain Free Beef (Angus) -  v minulosti jsem se Vás ptala, zda ji těmito granulemi mohu krmit, primárně jsou určeny pro dospělé psy. Granule mají ME 3770 kcal/kg, výživové látky v sušině: bílkoviny 35,6%, tuky 16,7, vláknina 3,3, sacharidy 36,9, mají vhodnou výši vápníku i fosforu i pro starého pejska. Fenka se po granulích opravdu hezky spravila, má nádhernou srst a celkově je v dobré kondici, za celou dobu u nás je zcela bez průjmů. Bohužel se nám již s granulemi nedaří držet váhu, fenka má v tuto chvíli 35, 5 kg, optimum bych viděla u ní 33 max. 34 kg, protože je poměrně velká a dlouhá.  Pokud bych brala doporučení: podívejte se na svého psa, nesmí být válec a musíte mu nahmatat žebra, tak fenka vypadá hezky, tvar válce nemá a žebra jí nahmatám. Veterinář nám také doporučil v tuto chvíli již váhu držet a nezvyšovat s tím, že teď je fenka pěkná. Prozatím jsem upravila krmnou dávku, protože už v lednu jste mi psali, že granule jsou kvalitní, ale trochu více tučné a fenka po nich může přibírat. Krmnou dávku jsem prozatím snížila o 15 procent. Pokud to nepomůže, budu zvažovat změnu granulí, a tady poprosím o radu:
Fenka je už stará, denně chodíme na 3 až 4 kratší  procházky, cca 1,5 až 2 hod. celkem, zatím chodí moc ráda, tedy pohyb má, ale vzhledem k jejímu věku ho již nedokážeme navýšit. Laboratorní výsledky má fenka v pořádku, jen u ledvin jí vyšel v laboratoři na hraniční hodnotě biomarker funkce ledvin SDMA, BUN, creatinin, ureu má v laboratorních výsledcích zcela v normě, spíše ve střední hodnotě povoleného rozmezí. Veterinář nám doporučil trošku snížit bílkoviny.

Granule Sams Field, které fenečce dávám, obsahují bílkovin 35,6% a jsou tučnější.

Uvažuji o granulích Essential Foods Balance: ME 3300 kcal/kg, protein 20%, tuky 10 %, vápník 1,4, fosfor 0,9, vláknina 4%, vlhkost 8%, složení krůtí maso, rýže, oves, lněné semínko, řepná dužina, vojtěška, atd. Rýže bych se nebála, oves je pokud vím pro pejsky také dobře stravitelný a dobrým zdrojem bílkovin.  Granule výrobce doporučuje pro psy s menší aktivitou nebo nadváhou. Ráda bych znala Váš názor nebo doporučení, podle mě by fence mohly vyhovovat, mají trošku snížené bílkoviny i tuky, ale použité bílkoviny i tuky jsou kvalitní a mají slušné hodnoty fosforu pro starého psa, kde už bych tyto parametry měla hlídat kvuli ledvinám. Kvůli ledvinám tedy nemohu vybírat granule opět s vysokým procentem bílkovin, pokud je hodně použito maso, vyskočí i hodnoty fosforu..  Celkově si myslím, že by fenka po vybraných granulích snad mohla prospívat a mohla by i kilo, dvě shodit.  Nerada bych jí u současných granulí stále snižovala krmnou dávku, aby fenka měla vůbec něco v misce. Pejsek u nás nedostává příliš mnoho  pamlsků, ani jídlo od stolu, v tomto směru jsem poměrně důsledná a přísná a není tady tedy kde ubrat.

Dívala jsem se ještě od značky Essential Foods na granule Older nebo Contour, u obojích mi vadí hlavně vysoké hodnoty fosforu pro starou fenku kvůli hlídání  ledvin.

Ještě jsem se dívala na granule Marp Holistic Turker pro seniory- vy je nedoporučujete pro vysoký obsah sacharidů,
od stejné značky Marp Natural Senior and Light - s bílou rybou - tam mi vadí ječmen, ještě snad o Marpu Marp Variety Slim and Fit - s bílou rybou, ale nevím.
Přiznám se, že na vašem webu čerpán hodně informací, podle vašich doporučení jsem fence vypočítávala krmnou dávku i počet kalorií, který by v tuto chvíli měla dostávat, pokud chci, aby nepřibírala.
Budu moc ráda za radu, případná doporučení i varování, čemu se vyhnout při výběru granulí, jen prosím brát zřetel na to, že fenečce bych neměla dávat granule s příliš vysokým obsahem bílkovin - určitě bych nešla nad 30%.
Moc děkuji za pomoc.Eliška H.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Není povoleno: vytvoření nového téma.
  • Není povoleno: odpovídat.
  • Není povoleno: upravovat zpávu.
Moderátoři: redakce