Testování a testy krmiv pro psy

25. čvc 2017 10:58 #84 od modelik
Odpověděl modelik pro téma Testování a testy krmiv pro psy
Vaše odpověď je opět velmi obecná. Neodpovídáte například co myslíte tím „V testech na psí krmiva nenajdeme měřítko.“


Ve Vaši reakci píšete „To, že sacharidy mají podstatný vliv na vznik obezity je všeobecně známo…„. To, že pes není čistý masožravec je také obecně známo, tak proč by se test tím měl zabývat. Není zcela přesné, že pes je schopen dobře trávit rostlinné potraviny. Dokáže nějak trávit jen některé. Že by to mu trávení rostlin šlo výborně, se říci nedá. Ano, test by měl zkoumat obsah jednotlivých živin v krmivu, nezávadnost, ale to je předpoklad testování krmiva!

Porovnání deklarovaných surovin s tím co skutečně krmivo obsahuje (test) je žádoucí, ale patří to do sféry komerční – zda se podvádí při výrobě či nikoli, ale o kvalitě krmiva to nic nevypovídá. Jde o to, zda zákazník není podváděn.Většina zákazníků (90 %) ani netuší co krmivo má obsahovat a tak posoudit údaje na etiketě.

Jak prosím posuzujete vhodnost krmiva. Na stránkách uvádíte „Kvalita vstupních surovin je velmi důležitá. Přírodní, výživově vysoce hodnotné suroviny jsou plusy, vysoce zpracované druhy, deriváty nebo vedlejší produkty hodnocení krmiva snižují.“ Naprosto obecné. Jak to posuzujete?

Co se týká stravitelnosti…. , tak tím myslíte text „Stravitelnost a biologická hodnota bílkovin“. V textu jsou jen obecné věci bez podrobných vysvětlení. Z toho neznalý pejskař moc nenačerpá. Navíc tam uvádíte příklady typu (názvy) krmiva, což by v obecně platném textu nemělo být. Někdo by se mohl domnívat, že krmivům děláte skrytou reklamu.
Text „Na internetu jsou stále ještě rozšiřovány informace, že granule s vysokým obsahem bílkovin způsobují onemocnění ledvin“ je pravda – tak proč to slovo „stále“. Na to již dávno vědci přišli a platí to i u člověka. Lidé, kteří krmí psa velkým množstvím proteinů mu mohou způsobit zdravotní potíže a zkrátit mu život.

Uvádíte „Z deklarace výživových látek na obalu se o stravitelnosti bílkovin spotřebitel nedozví vůbec nic.“
To se nedozví. Není to jednoduchá problematika a co by to pejskařům bez hlubších znalosti řeklo. Já také čerpám z různých výzkumů, ale jak víte, tak jich je mnoho a často se v mnoha ohledech neshodnou.

Krmiva hodnotíte jen porovnáním podle etiket – to je dle mne nedostatečné, nepřesné a mnohdy to bude zavádějící. Ptal jsem se také (v jiném tématu – přesunuli jste jej) jaký používáte výpočtový (přepočtový) vzorec, ale odpovídáte, že je tajný. Pochybuji, že jste nějaký vytvořili (pokud ano pak to je na nobelovku). To podle mne dosti důležité jak se přepočítává a čtenář by to měl vědět.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

24. čvc 2017 14:36 #82 od redakce
Odpověděl redakce pro téma Testování a testy krmiv pro psy
Samozřejmě, že pro testování je důležité vědět, jestli je pes masožravec nebo všežravec. Vzhledem k tomu, že pes je schopen dobře trávit i rostlinné potraviny se něm hovoří jako o všežravém masožravci. Pokud by byl pes skutečný masožravec, tak by mohly kočky, jako skuteční masožravci, bez obav žrát psí granule. Schopnost psa trávit živočišné a rostlinné potraviny určuje, které suroviny, v jaké kvalitě a v jakém množství má referenční krmivo obsahovat. Objektivní test krmiv pro psy by měl hodnotit jak optimální obsah živin v krmivu, tak dodržování obsahu deklarovaných surovin a jejich zdravotní nezávadnost. Snad se jej jednou dočkáme.

My hodnotíme krmiva dle vhodnosti, kvality, množství a zdravotní nezávadnosti použitých surovin v krmivu. Vhodnost a kvalita surovin závisí též na jejich stravitelnosti pro psa. O stravitelnosti a biologické hodnotě bílkovin z různých potravin píšeme na našem webu, čtenáři tak nemusí hledat jinde. Námi publikovaná fakta jsou podložena výzkumem.

Výrobci jsou ze zákona povinni deklarovat obsah surovin v krmivu, musí jeho kvalitu sami pravidelně kontrolovat a o kontrolách vést přesné záznamy. Kontrolu dodržování deklarovaných hodnot provádějí v celé EU také příslušné orgány jednotlivých států. Může se stát, že některý výrobce udělá chybu nebo podvádí. Celkově ale tento systém zaručuje vysokou spolehlivost údajů, na kterých je naše hodnocení postaveno.

To, že sacharidy mají podstatný vliv na vznik obezity je všeobecně známo stejně, jako je známo, že vznik obezity mohou ovlivňovat další faktory. My se však na těchto stránkách zabýváme potravou a jejím vlivem na kondici psa nikoliv dědičnými faktory.

Velká většina krmiv publikovaných na našich stránkách jsou krmiva střední a vyšší třídy. Navíc, na základě tlaku spotřebitelů, výrobci v poslední době zlepšují receptury svých krmiv. To jsou důvody, proč cca 63% krmiv má hodnocení 3 body a více (hodnocení mezi 1 a 5 body).

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

21. čvc 2017 10:36 - 23. čvc 2017 12:18 #80 od modelik
Testování a testy krmiv pro psy vytvořil uživatel modelik
V článku o hodnocení krmiv píšete, že dTest uvádí, že nejde laboratorně zjistit přesné množství masa v krmivu. Na 100 % to je problém, ale na 99 % to jde, ale je to drahé!
Dále píšete o vypovídajících hodnotách testů. Proč by test se měl zabývat tím, že pes je všežravý masožravec. Test krmiv není o tom co je pes, ale o složení krmiva.

Co se týče stravitelností a využitelností živin, tak opravdu značná většina testů se tím nezabývá. Otázku jsem položil výrobcům a horko těžko jsem dostal odpověď, že se předpokládá určitá znalost a dostupnost literárních zdrojů, kde to lze najít.

Píšete „V testech na psí krmiva nenajdeme měřítko, které by posuzovalo kvalitu použitých surovin. Je velký rozdíl, zda je v krmivu použito maso nebo "vedlejší výrobky živočišného původu.“. Jaké měřítko? Posuzovat kvalitu surovin testem (proteiny atd.), lze do určité míry v laboratoři, ale není to přesné a je to drahé. Sami na stránkách uvádíte, že pokud je na krmivu uvedeno „vedlejší výrobky živočišného původu“, tak se nejedná o dobré krmivo a raději se mu vyhnout. Bohužel záleží tedy jen na důvěře ve výrobce a kontrolách vet. orgánů.

„Komerční“ testy to zkoumat ani nechtějí. Poznámka o vysokoglykemické surovině a obezitě je nepřesná. Obezita psa (obecně kohokoli) nezáleží jen na těchto potravinách, ale je zde mnoho faktorů (včetně genetických). Předpokládá se, že vysokoglykemické potraviny mají určitý vliv na vznik nadváhy a obezity. Nutno přiznat, že jsou i studie, které s tímto nesouhlasí. Vše ukáže čas.

Testy se nutně nemusí zajímat umělým ochucovadlem či konzervantem. Dobrý výrobce to uvádí na obalu. Pokud není, pak to nekupovat. Ne všechny nepřírodní komponenty jsou škodlivé!

Rozhodně máte pravdu, že zákazník má být při nákupu krmiva velmi obezřetný a měl by o tom něco vědět. Ovšem podle těchto stránek to také není to pravé ořechové, protože stále vycházíte z toho co je uvedeno na obalu (deklaraci), nebo stránkách výrobce. Zde 90 % uvedených krmiv hodnotíte jako dobré.

Prosím Přihlásit se nebo Vytvořit účet připojte se ke konverzaci.

  • Není povoleno: vytvoření nového téma.
  • Není povoleno: odpovídat.
  • Není povoleno: upravovat zpávu.
Moderátoři: redakce