Psí duše - separační úzkost

M- Updated Listopad 20, 2023
12044
Psí duše - separační úzkost
Štítky
Zdraví psa

V minulosti, před několika lety, přicházeli lidé za psím psychologem hlavně z důvodů dominantní agresivity svých miláčků. Dnes převažuje separační úzkost, říká veterinář a zvířecí psycholog MVDr. Alexandr Skácel ve svém článku o psí duši, který zveřejnil časopis Téma.

Separační úzkost je v podstatě patologická závislost na majiteli. Pes odmítá být sám, a dožaduje se přítomnosti svého pána.

Sklony k separační úzkosti mívají zejména psi, které si pořídí nevyrovnaní lidé.  Pokud si psa pořídí člověk, který sám trpí úzkostí, pocitem osamění, pořídí si ho po rozchodu s partnerem či poté, co třeba ovdoví, může tyto pocity smutku přenést na svého psa. Ten začne být úzkostlivý stejně jako pán a v důsledku toho si vybuduje patologický vztah se svým pánem, říká psí psycholog.

Problém může také vzniknout i tehdy, pokud je nejprve majitel psa stále s ním a následně po několika měsících začne chodit do práce a pes, zvyklý na společnost, má náhle doma vydržet sám, třeba i několik hodin. Při "separační úzkosti" se pes snaží přivolat svého pána zpět všemi prostředky. Kňučí, štěká, hrabe, ničí věci a pod.

První kroky k narovnání vztahů spočívají v tomto případě v omezení fyzického kontaktu. Psi se separační úzkostí své majitele často doprovází na každém jejich kroku, spí s nimi v jedné posteli, chodí s nimi na záchod, čekají na ně v koupelně, zalehávají jim nohy. To vše je třeba odstranit, vysvětluje psí psycholog. Fyzický kontakt v klidu by měl být odstraněn úplně. To znamená, že pes musí začít spát na svém místě a fyzický kontakt s majitelem je možný jen při pohybu, při  výcviku, při venčení a při hrách.

Další nácvik spočívá v naučení psa zůstat na místě poté, co pán opustí místnost. I na to jsou doporučené postupy. Pes dostane povel zůstaň. Pán se vzdálí na pár vteřin, a pokud pes vydrží na místě, je pochválen, dostane odměnu a doba se pak znásobí. Pokud to pes nezvládně, začíná se od začátku. Tento nácvik může pes zvládnouti za několik měsíců