7 tipů jak pomoci útulkům

P Updated Listopad 20, 2023
10099
ako-pomoct-utulkom-01
Štítky
  • Pomoc psům
  • Útulky

O tom, že existují útulky pravděpodobně víte. Ale zamysleli jste se někdy nad tím, jak jim pomoci? Zde je pár tipů jak na to:

 

1. Adopce

Jedna z nejlepších podpor útulkem. Výhodná pro všechny. Vy si najdete nového parťáka na procházky, pejsek má konečně svého pána a útulek má volné místo, aby mohl pomoci nějakému dalšímu. A jako bonus máte dobrý pocit, že jste nepodpořili nelegální množení pejsků v otřesných podmínkách.

Předtím než se rozhodnete adoptovat pejska je vhodné si to promyslet. Aby se nestalo, že na něj nebudete mít čas a on znovu skončí v útulku nebo na ulici. Při adopci pejska je nutný i správný výběr psa. Velmi dominantní s vámi bude stále "bojovat" o vůdcovství a velmi aktivní vám může překážet pokud jste domased.

 

2. Virtuální adopce

Jelikož adopce není pro všechny (např. Mě by z bytu vyhodili i se psem), můžete pomoci virtuální adopcí. Je to velmi jednoduché. Dohodnete se s útulkem, že jim budete pravidelně přispívat na pejska. Můžete posílat částku jakou jen chcete, případně můžete hradit měsíční náklady na pejska. Pokud si ho někdo adoptuje, můžete se rozhodnout přestat posílat peníze, nebo virtuální adoptovat dalšího pejska.

 

3. Venčení pejsků

Nejméně finančně náročná pomoc je venčení pejsků. Stačí vám přijít, vzít pejska a proběhnout se s ním. Pokud vám zůstane energie, šup šup ven s dalším. Při každodenních starostech se pracovníkům útulku nepodaří proběhnout se všemi pejsky, proto jsou velmi rádi, když jim takto pomůžete. A kromě dobré nálady si odnesete i lepší kondičku. O tom, jak správně venčit pejsky jsme již psali, takže zvednout zadek a rychle do útulku.

ako pomoct utulkom 02

 

4. Dočasná péče

Dalším se způsobů je vzít si pejska k sobě domů. Ne na stálo, ale jen dokud se mu nenajde nová rodina. Dočasná péče je úplně super, když mají útulky zraněného pejska, štěňátka nebo pejska, který je po operaci. O všech těchto pejsků je třeba více starat, což bohužel v útulku nelze zajistit. V zimních měsících se dočasné péči těší hlavně krátkosrsté psíky, kterým je v útulku zima. Krmivo a veterinární péči v dočaskách útulky většinou zajistí.

 

5. Materiální pomoc

Uklízeli jste a našli jste starou deku, povlečení, trička, ručníky? Máte nepotřebný gauč? Zeptejte se v útulku, možná něco z toho potřebují. Kromě starších věcí můžete donést hračky, pamlsky, čisticí a dezinfekční prostředky, vodítka, obojky ... Pokud nevíte co byste mohli donést, zeptejte se v útulku. A zároveň aplikujte bod 3.

 

6. Krmivo

Hladovci v útulcích toho snědí opravdu hodně. Krmit tolik hladových krků je dost finančně náročné. V útulcích se sní asi všechno, co tam přijde. Ale někdy se stává, že se objeví mnoho štěňátek, pro které není dostatek vhodného krmiva. Nebo zraněn pejsek po operaci, který potřebuje speciální stravu. Proto sledujte stránky útulků, případně se zeptejte co momentálně potřebují. Využít můžete i dárkové poukazy, které jim darujete. 

ako pomoct utulkom 03

 

7. Finanční pomoc

Veterinář, boudy, nové ploty, odchyt ... to všechno stojí peníze. Proto se útulky potěší, když jim pošlete penízky. Stačí si vybrat útulek a už stačí jen přispívat. Případně můžete využít zmíněnou virtuální adopci. Pomoci můžete i 2% z dani. Formuláře naleznete na stránkách útulků.

To by bylo prozatím všechno. Pokud máte další tipy na pomoc útulkem, napište je do komentářů. Budeme velmi rádi za další tipy.

A nezapomínejte - v útulcích zvyknou mít i kočičky.