Příliš mnoho dobrého

R Updated Listopad 20, 2023
9666
maso-pro-psy1
Štítky
  • Granule pro psy
  • Krmení psů
  • Krmivo pro psy
  • Zdraví psa

V tomto článku budeme hovořit o případu, kdy se maso může stát pro psí zdraví problémem.

Na webu jsem četl diskuzi v níž majitelka štěněte německého ovčáka popisovala, že její štěně má problém s nohami - nejistou chůzi, nohy se jakoby podlamují. Navštívila veterinu, kde zjistili zvýšené množství fosforu v krvi. Na dotaz, čím štěně krmí odpověděla, že štěněcími granulemi Brit Care. Načež dostala doporučení krmit granulemi Hill´s. (Porovnání štěněcích granulí Brit Care s granulemi Hill´s)

Mezi mnoha různými účastníky diskuze byl jeden, který chtěl vědět, zda krmí štěně pouze granulemi. Pisatelka vysvětlila, že samozřejmě ne, že mu do granulí přidává maso a tvaroh, aby měl dostatek kvalitních živin. V odpovědi dostala správné doporučení pokračovat s Brit Care a nepřidávat žádné maso.

Tento příběh je příkladem, jak mnozí majitelé chtějí svému psovi přilepšit a ke granulím přidávají ať již syrové nebo vařené maso a přitom mu vlastně škodí.

 

Proč je přilepšování masem problém?

Granule pro psy jsou koncipovány jako kompletní krmivo. To znamená, že pes v něm dostane vyvážený poměr všech živin. Pravidelným přidáváním masa ke granulím se tento poměr mění a to pro psa může mít zdravotní následky. Problém není ani tak v poměru mezi bílkovinami, tukem a sacharidy. Největší problém vzniká při porušení rovnováhy mezi vápníkem a fosforem. Proto musí být obsah vápníku a fosforu v deklaraci živin každého komerčního krmiva. Poměr vápníku k fosforu by měl být 1,3 až 2 : 1. Velká většina granulí, bez ohledu na to zda jejich hlavní surovinou jsou obiloviny nebo maso, tento poměr dodržuje. Maso obsahuje vysoké množství fosforu. Jeho přidávání ke granulím zvyšuje podíl fosforu a narušuje tak důležitý poměr mezi oběma živinami.

Porušení doporučeného poměru vápníku a fosforu může vést ke zdravotním problémům jako: vznik močových kamenů, způsobit sekundární deficit mědi a zinku, problémy se srstí, uvolňování vápníku ze skeletu, u štěňat může vyvolat problémy s vývojem kostry, při předávkování fosforem, především u starších psů, může dojít k poškození ledvin atd.

Maso je pro psa nejdůležitější a nejvhodnější potravina. Pokud ale chcete krmit svého psa masem ať již tepelně upravovaným nebo BARFem, musíte k masu přidávat další suroviny tak, aby v krmné dávce byly obsaženy všechny živiny ve správném poměru. Pokud chcete svému psovi ke granulím občas přidat kousek masa, tak maximálně cca 10-15% z celkového množství krmiva, aby se nepřekročily stanovené poměry. V každém případě mu ale vyberte kvalitní granule.