Bez žvýkání to nepůjde! Do čeho se zakousnout a proč se vyhnout kostičkám z buvolí kůže?

M- Updated Listopad 20, 2023
28058
Bez žvýkání to nepůjde! Do čeho se zakousnout a proč se vyhnout kostičkám z buvolí kůže?
Štítky
  • Krmivo pro psy
  • Zdraví psa

Jestli jste někdy měli doma štěně, nemohli jste si nevšimnout, že má neutuchající touhu škubat, trhat, žužlat, zkrátka ŽVÝKAT všechno, co je po ruce. U dospělých pejsků potřeba klesá, ale nemizí, a více vystrkuje růžky při působení stresových faktorů. Žvýkat prostě potřebují všichni. Na vás je, abyste čtyřnohému kámošovi opatřili takové požvýkáníčko, které není jedovaté, a zároveň dokáže uspokojit jeho potřeby. Což nemusí být tak jednoduché.

Ale ještě zpátky ke žvýkání. Tady jsou 3 základní důvody, proč byste měli řízené žvýkání podporovat:

1. Hodí psy do klidu. Škubáním, taháním a žvýkáním kusů masa, kůže nebo šlach namáhá pes svaly na čelistech a krku. Mentální a fyzická stimulace zvířata unavuje a jak víme, správně unavený (ne vyřízený, pozor) pes, je dobrý pes. Obzvláště u pejsků, kteří z nějakého důvodu nemohou absolvovat několikakilometrové procházky nebo trénink, je žvýkání ideální způsob, jak se zbavit přebytečné energie a doma nastolit klid. 

2. Instinkty a endorfiny. Žvýkání je činnost, kterou v sobě mají pejsci zakódovanou už od nejútlejšího věku. Příroda nic nekóduje do mláďat jen tak pro nic za nic! Malí pejsci jsou nuceni žužláním poznávat svět okolo, aby přišli na to, že při tom vylučují endorfiny, které je činí šťastnými. Pokud jim zajistíte dávku endorfinů, je dost možné, že se vyhnete nežádoucímu chování pod taktovkou nudy a úzkosti…

3. Dentální čistota, půl zdraví. Kromě duševní pohody měla příroda ke žvýkání ještě další podstatný důvod - pejsci odjakživa likvidovali syrové kosti a kůže, čímž mechanicky odstraňovali nečistoty z dásní i zubů. Ve veřejném prostoru je čím dál tím populárnější lež, že granule jsou tvrdé, a proto jejich žvýkání čistí pejskům zuby. 

Ale to je nesmysl! Ať už jsou hnědé, oválné nebo lisované za studena, jde pořád o krmivo zpracované za vysoké teploty. Pro psí zuby je měkké, nemá tu správnou konzistenci a zanechává na zubech plak, což vede ke kazivosti a zápachu z úst, později k zánětům. V psích slinách navíc chybí enzym amyláza, potřebný ke štěpení cukru. Komerční krmiva většinou obsahují vysoké množství uhlohydrátových cukrů, a jelikož si s ním psí tlama neví rady, podporují růst bakterií.

K dalším oblíbeným lžím prodávaným snad ve všech zverimexech patří pamlsky z buvolí kůže. Jde o kostičky všech velikostí, botičky, tyčinky, pletence a další. Pamlsky jsou z kůže, to je fakt. Ale vůbec nemusí jít o buvolí kůži. Jde o odpad z kožedělného průmyslu, nejčastěji pak z Číny, která je největším dovozcem těchto “dobrot”. A ano, vyrábí se z buvolí kůže.  Ale taky z kůže hovězí, nebo dokonce psí.

Pokud by vám trocha kanibalismu nepřišla tak fatální, pojďme si říct něco ke zpracování. Výrobce kůže ošetřuje v roztoku chemikálií pro konzervaci a pak je očistí v louhu a/nebo silně toxickém sulfidu sodném, aby měly jednotnou, světlou barvu. Pak je ještě vymáchá v roztoku peroxidu, aby odstranil zápach. V některých případech pak uměle dodá chuť a vůni různými barvivy a dochucovadly, které jsou často karcinogenní. A tím stále nekončíme.

Při testování byl v oblíbených kostičkách nalezený například oxid arsenitý, olovo, formaldehyd, nebo dokonce jed na krysy, používaný pro bezpečný převoz. Všechny tyto chemikálie jsou vysoce jedovaté. Jedna kostička psa (možná) nezabije, ale rozhodně mu nijak neprospívá. Při častějším zkrmování jde regulérně o podávání jedu v malých dávkách.

Podívejte se na video společnosti Humane Society International, které celý proces shrnuje a ukazuje, co se s kůžemi děje. Koupíte je pak pejskovi znovu?


Spousta páníčků si říká, že by přece zákony a další autority nedovolili prodej tak jedovatých produktů. Jenomže byznys je byznys… Přitom jsou o tolik lepší alternativy, které jsou cenově na stejné úrovni a nejen, že psům neškodí, ale ještě pro ně mají zdravotní benefity.

K takovým patří například produkty značky Syta Micha. Speciálně pro štěňátka mají žvýkací kost, která uspokojí jejich touhy a není vyrobená z ničeho jiného než z kousků kůží obohacených o hrušku a šťávu z červené řepy spojené kolagenem.

Mezi jejich produkty dále najdete hypoalergenní kost s borůvkami z kůže z jelena, vegetariánskou kostičku s batáty, kostičku z kachní kůže s malinami nebo žvýkání s aktivním uhlím určené speciálně pro zubní hygienu.  

Pokud jde o péči o zuby, pozoruhodný pokrok předvedla značka QCHEFS. Unikátní technologie se stará o to, aby žvýkací pamlsky reagovaly při kontaktu s psími slinami tak, že se začnou lepit. To znamená, že i největší hltači musí žvýkat a odstraňovat tak nečistoty ze zubů a masírovat dásně. Samozřejmě to pro pejska není nic nepříjemného, protože složení je zvoleno tak, aby uspokojilo i chuťové pohárky.

Nepodceňujte výběr pamlsků. Můžete podpořit průmysl, který vědomě pumpuje do zvířat jedy, nebo značky, které se jim snaží pomáhat. Volba je čistě na vás.