Výzkum dokazuje, že granule neprospívají zdraví štěňat v dospělosti

P Updated Listopad 20, 2023
3463
dog-food

U štěňátek, která jsou krmena granulemi, je v dospělosti až o 29 % vyšší pravděpodobnost trávicích problémů ve srovnání se psy, kteří dostávají stravu založenou na čerstvých potravinách a jídle lidské kvality. Toto zjištění pochází z výzkumu finské univerzity, která se rozhodla studovat vztah mezi střevním mikroprostředím a imunitou zvířat.

Strava hraje klíčovou roli v udržení zdraví střev. Ovlivňuje mikrobiom, střevní bariéru a fyziologii střev, což má vliv i na imunitní systém psa. Nicméně, výzkum v této oblasti je pořád dost neobvyklý. Epidemiologická studie na základě dlouhodobých dat se pokusila prozkoumat spojitost mezi stylem krmení štěňat v raném věku a výskytem chronického průjmu v pozdějším věku.

Chronický průjem, který trvá více než 3 týdny a nemá zánětlivý charakter (nazývaný také chronická enteropatie), je pro psy velmi vyčerpávajícím onemocněním, zejména v pozdějším věku. Tento stav způsobuje problémy s trávením a vstřebáváním potravy, což brání psům získat potřebné živiny z jídla. Tím pádem jejich tělo trpí nedostatečnou výživou, což vede k oslabení a únavě.

Problémy s trávením mohou také způsobit dehydrataci, nerovnováhu minerálů nezbytných pro životně důležité procesy a nesprávný poměr mezi kyselinami a zásaditých prvků, což v konečném důsledku může vést k podvýživě. Pes trpící takovými problémy je náchylnější ke vzniku dalších nemocí.

První problémy v roce a půl života nevěstí nic dobrého do budoucna

Výzkumný tým vedený Annou Hielm-Björkman z Helsinské univerzity ve Finsku sledoval způsob krmení u více než 7 000 majitelů psů v období mezi lety 2009 a 2019. Cílem bylo zjistit, jaký vliv má strava štěňat mezi věkem 2 až 6 měsíců na zdraví střev v dospělosti. Výběr vzorků byl rozdělen do tří kategorií: granule pro psy, tepelně upravené jídlo lidské kvality a syrové potraviny.

Výsledkem bylo jednoznačné zjištění, že zpracované i nezpracované potraviny v lidské kvalitě představují pro štěňata a mladé psy (ve věku 6–18 měsíců) nejen bezpečnější možnost stravy, ale slouží také jako významný ochranný faktor proti vzniku chronických trávicích problémů. Naopak u 22 % psů, kteří byli krmeni granulemi, tedy průmyslově zpracovanými krmivy, se tyto problémy projevily již v průběhu prvního roku a půl života. Celkově tedy existuje o 29 % vyšší riziko chronického průjmu u psů, kteří konzumují suché granule.

Suché granule pro psy obsahují emulgátory, barviva a látky, které zlepšují chuť. Vysoká teplota během výrobního procesu granulí způsobuje Maillardovy reakce, při kterých vznikají sloučeniny s rakovinotvornými vlastnostmi, schopné poškozovat DNA a přispívat k rozvoji cukrovky. Toto riziko se nevztahuje pouze na lidi, ale také na psy. Toto všechno může vést k chronickým zánětům a poškození životně důležitých orgánů.

Jejich život máte v rukou, která servíruje misku

I když existuje mnoho krmných aditiv na bázi sacharidů, informace o jejich konkrétních účincích a celkových dopadech na trávicí systém jsou stále velmi omezené. Anna Hielm-Björkman, vedoucí průzkumu, uvedla v rozhovoru pro časopis New Scientist, že dosud není úplně jasné, proč průmyslově zpracované krmivo způsobuje nemoci, ale sacharidy, které nejsou pro psy tak nezbytné, by mohly hrát roli. "Mnoho lidí se učí, že granule pro psy jsou vyváženou stravou, ale jakmile začnete zařazovat do stravy psa jiné potraviny, uvidíte, že mnoho nemocí může zmizet," dodala.

Máme tedy k dispozici důkazy, které nám umožňují zvážit, jak se starat o stravování našich psů od začátku jejich života a ovlivnit tak jejich budoucnost. Bez ohledu na to, zda máte štěně, dospělého psa nebo psího seniora, můžete na základě této studie a spolupráce s veterinářem přistupovat k jejich stravování s vědomím a pozitivně ovlivnit jejich zdraví.